Ανοίγει ο δρόμος για έκτακτο μέρισμα μέχρι τον Δεκέμβριο
Επαληθεύτηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η εκτίμηση για παραγωγή «υπερπλεονάσματος» το 2018 – Σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως και 900 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Άλλο ένα «χαρτί» στην διαπραγμάτευση που κάνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στόχο τη διανομή έκτακτου μερίσματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, απέκτησε η κυβέρνηση. Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ανέρχεται στο 3,9% με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι οριακά χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 4%. Το «μνημονιακό» πλεόνασμα κλείδωσε πάνω από το 4% ενώ, δεδομένου ότι ο φετινός προϋπολογισμός εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, ενισχύεται και η ελληνική θέση ότι η χρονιά θα κλείσει πάνω από τις προβλέψεις.
H κυβέρνηση θέλει να μοιράσει κάτι σαν «13ο μηνιάτικο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Επειδή όμως το ποσό που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι τεράστιο, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουμε σε ένα «κοινωνικό μέρισμα» αντίστοιχο με αυτό της περυσινής χρονιάς. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση προγραμματίζεται και για τα νοικοκυριά που ζουν στις πιο «ενεργοβόρες» περιοχές της χώρας λόγω της εκρηκτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ήταν το ένα από τα δύο «κρίσιμα γεγονότα» αυτής της εβδομάδας. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο 9μηνο. Τα στοιχεία θα δοθούν την Τετάρτη και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον πορεία των φορολογικών εσόδων. Αν παραμείνουν τα ποσά πάνω από τους στόχους, η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της.
Για την περυσινή χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 4% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση του Απριλίου. Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται πλέον στα 7,01 δις. ευρώ από 7,08 δις. ευρώ που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο. Μεγαλύτερη είναι η διόρθωση που έχει γίνει για το 2016. Το πρωτογενές πλεόνασμα επανεκτιμήθηκε στα 6,547 δις. ευρώ από 6,709 δις. ευρώ που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να διορθωθεί από το 3,9% του ΑΕΠ στο 3,7% του ΑΕΠ. Για το 2015, το πρωτογενές έλλειμμα παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,1% του ΑΕΠ (3,688 δισ. ευρώ) ενώ για το 2014 υπάρχει οριακή μείωση από το 0,4% (ή 638 εκατ. ευρώ) στο 0,3% (ή 615 εκατ. ευρώ). Η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat υπολογίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ESA 2010. Στο «μνημονιακό» πλεόνασμα, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, οι συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων (ANFAs και SMPs. Οι εκτιμήσεις για την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τον Απρίλιο (σ.σ μόλις 50 εκατ. ευρώ για το 2017, 351 εκατ. ευρώ για το 2016 και 4,842 δις. ευρώ για το 2015). Υπό αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 σε μνημονιακούς όρους κλείνει οριστικά πάνω από το επίπεδο του 4-4,1%.