Όλο το παρασκήνιο για τις περικοπές στις συντάξεις
Μπορεί το φλέγον θέμα των περικοπών στις συντάξεις να μην τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση το Euroworking Group, πλην όμως παραμένει στο τραπέζι.
Οι θεσμοί δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα, που είναι κορυφαίου ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση.
Η αντιπαράθεση για τις συντάξεις προμηνύεται ιδιαίτερα «θερμή» μέσα στο φθινόπωρο με το ΔΝΤ να επιμένει στη θέση του ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν κανονικά από 1/1/2019. Στη γραμμή αυτή τάσσεται και η Γερμανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών του Eurogroup συμπλέει μαζί της.
Η ελληνική πλευρά έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι η δεύτερη πλευρά και εκφράζεται από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.
Με εντολή του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο Κοστέλο επεξεργάζεται σενάρια για την άμβλυνση των επιπτώσεων από το μετρό μέσω της σταδιακής εφαρμογής του. Το θέμα θα συζητηθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου στις συναντήσεις κυβέρνησης-τρόικας στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο ως το Eurogroup της 10ης Νοεμβρίου.
Εν μεταξύ σε διαβεβαιώσεις ότι ο προϋπολογισμός που θα συνταχθεί για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. "Ο προϋπολογισμός του 2019 πιστεύω ότι δεν θα περιέχει περικοπές συντάξεων, αλλά μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων" δήλωσε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι και την Τετάρτη κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου και θα υποβληθεί στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή προς έγκριση στις 16 Οκτωβρίου θα υπάρχουν κανονικά οι εξοικονομήσεις από την περικοπή των συντάξεων καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.
Θυσιάζουν τα αντίμετρα
Για την κυβέρνηση, πάντως, το θέμα είναι τόσο κρίσιμο ώστε είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να θυσιάσει τα αντίμετρα, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, για να διατηρήσει αλώβητες τις συντάξεις. Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πρόσφατα ότι ίσως επιχειρηθεί να διασωθούν ορισμένα από τα αντίμετρα, με την ένταξή τους στο «πακέτο» που θα χρηματοδοτηθεί από το υπερπλεόνασμα του 2019. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι το «πακέτο» θα είναι φτωχότερο σε φοροελαφρύνσεις, στις οποίες ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα κατευθυνθεί στο σύνολό του το υπερπλεόνασμα. Επίσης, σημαίνει ότι και οι κοινωνικές παροχές των αντίμετρων θα είναι «πετσοκομμένες», αφού ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τους, 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ, ξεπερνά κατά πολύ το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 860 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συγκεκριμένα αναφερθεί στον ΕΝΦΙΑ και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.