Το «κοστούμι» της συμφωνίας με τους δανειστές: τα υπέρ και τα κατά
Το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα και τα αντίμετρα – Οι αλλαγές σε ρυθμίσεις οφειλών και νόμο Κατσέλη
Οι συντάξεις θα μειωθούν από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020. Τα αντίμετρα και του 2019 και του 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι πλέον η παράταση της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη ή για έναν χρόνο ακόμη ή μέχρι να επιτευχθούν συγκεκριμένες επιδόσεις στο μέτωπο της ανεργίας και της επαναφοράς των μισθών σε ανοδική τροχιά. Πιθανή είναι η ένταξη και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη ρύθμιση των 120 δόσεων ενώ σήμερα θα οριστικοποιηθεί το αν θα υπάρξουν και το 2018 υπεραποδόσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή έκτακτου μερίσματος και κατά τη φετινή χρονιά.
Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων και των αντίμετρων για το 2019 και για το 2020, αναμένεται να περιλαμβάνει μετά και τις χθεσινές συζητήσεις για το δημοσιονομικό τα εξής:
- Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους από την 1/1/2019 μέτρο που αναμένεται να αποδώσει δημοσιονομικά περίπου 2,5 δις. ευρώ. Τα 1,33 δις. ευρώ αφορούν στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, τα 232 εκατ. ευρώ στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές ενώ επιπλέον 115 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν δημοσιονομικά από τη μη αύξηση των συντάξεων λόγω της μεταβολής του ΑΕΠ. Επιπλέον 819 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων του δημοσίου.
- Τη μείωση το αφορολογήτου από τα 1900 ευρώ στα 1250 ευρώ μέτρο με δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 1,92 δις. ευρώ.
- Για το 2019 την ενεργοποίηση «εξισορροπητικών παρεμβάσεων» ύψους 1,85 δις. ευρώ. Τα 190 εκατ. ευρώ αφορούν στην επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα, τα 140 εκατ. ευρώ στη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, τα 260 εκατ. ευρώ στον ανασχεδιασμό των οικογενειακών επιδομάτων (σ.σ μένει να φανεί αν θα υπάρξει και νέα αύξηση ή αν απλώς θα χρηματοδοτηθούν και το 2019 οι αυξήσεις που έγιναν από φέτος) τα 600 εκατ. ευρώ στη χορήγηση επιδόματος ενοικίου (σ.σ θα δίδεται και σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο) ενώ μένει και ένα «πακέτο» ύψους 660 εκατ. ευρώ προς εξειδίκευση και εφαρμογή. Επίσης προβλέπεται η αύξηση της δαπάνης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 300 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης με 260 εκατ. ευρώ και η μείωση της συμμετοχής των ιδιωτών (κυρίως των συνταξιούχων) στην φαρμακευτική δαπάνη, μέτρο που θα κοστίσει 240 εκατ. ευρώ.
- Για τη 2020 ο προϋπολογισμός των «εξισορροπητικών παρεμβάσεων» θα αυξηθεί στα 3,415 δις. ευρώ καθώς πέραν των μέτρων του 2019 που προαναφέρθηκαν θα ισχύσουν, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, (461 εκατ. ευρώ), η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ, η μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20% μέτρο προϋπολογισμού 877 εκατ. ευρώ και ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (368 εκατ. ευρώ)
Ο νόμος Κατσέλη
Εκτός από την παράταση της προστασίας για την κύρια κατοικία, συζητείται:
- Η άμεση απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι συνεπής με τη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.
- Η απώλεια της προστασίας αν κάποιος δανειολήπτης αιτηθεί δύο αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσής του.
- Ο αναδρομικός καταλογισμός τόκων σε περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση του ενδιαφερόμενου
- Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους όσους κάνουν υπαγωγή στον νόμο ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ήδη υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις. Για τους τελευταίους μάλιστα, θα υπάρξει συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να προσέλθουν και να κάνουν αίτηση ότι αποδέχονται το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων
Kοντά σε συμφωνία για την ένταξη και των οφειλών του 2017 είναι η ελληνική πλευρά. Αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην υποβολή αιτήσεων καθώς το να μπορεί κάποιος να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και τη ρύθμιση των 12 δόσεων για τα χρέη του 2017 και τις τρέχουσες εισφορές θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Επίσης, η ελληνική πλευρά φαίνεται να εξασφάλισε την ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλετών-μετόχων οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν στην πλατφόρμα μόνο τα χρέη των εταιρειών τους και όχι τα προσωπικά τους.