Νοικοκυριά βυθισμένα στην απόγνωση και χωρίς... ρευστό
Βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα
«Μαύρα» σύννεφα έχουν «πυκνώσει» πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η μέγγενη της υπερφορλόγησης πνίγει την οικονομία και γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει τον έναν φόρο μετά τον άλλο!
Την ώρα που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πάρει τον κατήφορο και οι επενδύσεις αποτελούν επιτακτική ανάγκη, το βουνό των φόρων «τρώει» μισθούς και συντάξεις και πνίγει τις επιχειρήσεις.
Αδυναμία! Είναι η λέξη που χαρακτηρίζει επτά στους δέκα καταναλωτές οι οποίοι δηλώνουν πως «μόλις που τα βγάζουν πέρα» ενώ ένας στους δύο φορολογουμένους χρωστά στην Εφορία, οι κατασχέσεις χτύπησαν κόκκινο το 2017.
Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και ο δείκτης αισιοδοξίας για το μέλλον κάθε άλλο παρά βελτιώνονται, όπως προκύπτει τόσο από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ όσο και από τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017.
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κατέγραψε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 99,8 μονάδες από 104,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Το ΙΟΒΕ συνδέει αυτή την εξέλιξη με την αβεβαιότητα η οποία αναπτύσσεται σε ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο συνδυασμός των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και της έλλειψης σαφήνειας για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προκαλεί προβληματισμό και δρα ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και αναγκαστικής είσπραξης φόρων με όπλο τις κατασχέσεις έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2017 αποκαλύπτουν έκρηξη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε 1.784.491 έναντι 1.601.360 το 2016, με αύξηση 11,4%. Από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (ποσοστό 96,5%).
Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από την άλλη πλευρά, διαρκώς αυξάνονται, όπως και οι οφειλές τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 75% των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη οφείλει έως 2.000 ευρώ και συνολικά κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, όταν μόλις 73 φορολογούμενοι χρωστούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά παραπάνω από 32 δισ. ευρώ.
Με τα ταμεία του κράτους να έχουν στεγνώσει και μόνη «ελπίδα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ό,τι εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ και τις νέες αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζει πυρετωδώς αυτή την περίοδο.