Μηχανισμός: «δίνεις, παίρνεις» και μετά τον Αύγουστο για την Ελλάδα
Έρχεται μνημόνιο νέου τύπου: αντί για μετρητά, θα μας δίνουν μέτρα χρέους αν εκπληρώνουμε τους στόχους
Τον Αύγουστο βγαίνουμε από την περίοδο των «παραδοσιακών» μνημονίων και μπαίνουμε στην περίοδο μιας εποπτείας «νέου τύπου» η οποία υφαίνεται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες. Το «κοστουμάκι» θα το φορέσουμε από τον προσεχή Αύγουστο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα το βγάλουμε παρά τουλάχιστον μέχρι το 2022.
Υποτίθεται ότι «δεν θα μας ζητήσουν νέα μέτρα ούτε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί» όπως είπαν Ρέγκλινγκ και Κοστέλο στο 3o οικονομικό forum των Δελφών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα χαράσσουμε ελεύθερα την οικονομικό πολιτική: οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνονται και αν αυτό δεν συμβαίνει προφανώς και θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Από την άλλη, τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί θα πρέπει να υλοποιηθούν κάτι που σημαίνει ότι από 1/1/2019 θα κοπούν οι συντάξεις (σ.σ μην πειράξετε τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ήταν η... προτροπή ευρωπαίων αξιωματούχων) ενώ από 1/1/2020 θα ψαλιδιστεί και το αφορολόγητο.
Παρά λοιπόν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι από τον Αύγουστο έρχεται η «καθαρή έξοδος» τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών δεν επιβεβαιώνουν την... αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο. Τα μηνύματα από τους Δελφούς ήταν σαφή:
- Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν (αν χρειαστεί όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ) αλλά σταδιακά. Η εφαρμογή τους θα είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση προαπαιτούμενων
- Τα μέτρα για το χρέος θα είναι συνδεδεμένα με την πορεία του ΑΕΠ «κάτι δίκαιο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει υπερβολική ρύθμιση»
- Η Ελλάδα θα δεσμευτεί εγγράφως ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου αλλά δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει από το κτηματολόγιο και τους πλειστηριασμούς μέχρι τη μείωση των κόκκινων δανείων, τον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές ή ακόμη και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
- Βασικότερη δέσμευση έχει να κάνει με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων: το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι το 2022 και μετά θα γίνει 3% το 2023.
- Στο κείμενο της συμφωνίας, εκτός από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, θα υπάρχει και δέσμευση (πολιτική) των δανειστών ότι θα βοηθούν την Ελλάδα να εκπληρώνει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και σε μακροπρόθεσμη βάση.