«Πόλεμος» στους Δελφούς για την προληπτική γραμμή στήριξης
Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην ΤτΕ και την κυβέρνηση για το «δίχτυ ασφαλείας» της Ελλάδας – Σε ρόλο... Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν
Μορφή ανοικτής αντιπαράθεσης λαμβάνει πλέον η διαφορετική προσέγγιση της Τράπεζας της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για την προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στράφηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά του Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα ήταν η σειρά του Γιάννη Δραγασάκη να απορρίψει κάθε συζήτηση για προληπτική γραμμή μιλώντας για... μισό μνημόνιο. Το... γάντι σήκωσε ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος αφού τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της προληπτικής γραμμής προκειμένου να μην ανέβει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ανοικτά ότι η «Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες»
Από τον Τόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του Euroworking Group ο οποίος δήλωσε στο 3ο οικονομικό Forum των Δελφών ότι οι Έλληνες θα ήταν περισσότερο ασφαλείς αν υπήρχε μια προληπτική γραμμή στήριξης, περάσαμε στον Κώστα Σημίτη ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να ανέβουν και πάλι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και να οδηγηθεί η Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμη μνημόνιο. Η απάντηση στην κριτική ήρθε λίγες ώρες αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε ανοικτά κατά του Αλέξη Τσίπρα και ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:
«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας. Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος βρέθηκε σήμερα στους Δελφούς, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προληπτικής γραμμής αλλά με χαμηλότερους τόνους σε σχέση με τον πρωθυπουργό. Τι είπε; «Κακώς έχει έρθει στο κέντρο της συζήτησης το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης. Το θέμα είναι τι θέλουμε να πετύχουμε. Θέλουμε απεξάρτηση από τα μνημόνια. Θέλουμε νααναχρηματοδοτούμε το χρέος μαςαπό τις αγορέςαφού ρυθμιστεί, θέλουμε να έχουμε το δικός μας πρόγραμμα και την ιδιοκτησία της υλοποίησης. Η προληπτική γραμμή δεν λύνει το πρόβλημα. Το μεταθέτει. Έίναι ημι-μνημονιακή κατάσταση που σημαίνει αβεβαιότητα και απαιτεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες.Είναι μόνο για ένα χρόνο ή το πολύ 18 μήνες με μια παράταση 6 μηνών»
Το... γάντι σήκωσε στη δική του ομιλία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Με τη φράση «είμαστε ανεξάρτητοι, δεν δεχόμαστε οδηγίες» ουσιαστικά απάντησε στις... νουθεσίες του πρωθυπουργού ενώ υποστήριξε ότι χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Η θέση της Κομισιόν
Ενώ με την άποψη Στουρνάρα είναι σαφές ότι συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν εμφανίζεται να... νίπτει τα χείρας της λέγοντας ότι η απόφαση να γίνει αίτημα για άνοιγμα προληπτικής γραμμής στήριξης ανήκει στην ενδιαφερόμενη χώρα. Ουσιαστικά δηλαδή, το μπαλάκι πηγαίνει στην ελληνική πλευρά. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η προληπτική γραμμή, κάτι που ανέφερε και ο κ. Δραγασάκης έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:
- Ισοδυναμεί με πρόγραμμα κάτι που σημαίνει ότι παραπέμπει σε μνημόνιο αλλά από την άλλη εξασφαλίζει τη διατήρηση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες
- Έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Διαρκεί για έναν χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί μόνο για δύο εξάμηνα.
- Η έγκριση πρέπει να δοθεί και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια κάτι το οποίο, ακόμη και αν το αιτηθεί η Ελλάδα δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει.