Γερμανικό φρένο στο σχέδιο για «καθαρή» έξοδο
Αντιμέτωπη με πλάνο ενισχυμένης επιτροπείας ακόμα και χωρίς την παροχή νέου χρήματος η ελληνική πλευρά, ενόψει του Eurogroup στις 12 Μαρτίου
Με τον «αέρα» της πετυχημένης έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, σχεδιάζει να πάει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, όπου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα ξεκινήσει (kick off) η δίδυμη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και την ελάφρυνση Χρέους. Ωστόσο, παρά τη θετική συγκυρία, ο ελληνικός σχεδιασμός περί «καθαρής» εξόδου δεν «κολλάει» με το γερμανικό πλάνο περί ενισχυμένης επιτροπείας ακόμα και χωρίς την παροχή νέου χρήματος.
Μπαίνοντας στην πιο λεπτή φάση των διαβουλεύσεων, όπου δεν μπορεί να τρέφει κανείς αυταπάτες ότι η Αθήνα θα έχει τον αποφασιστικό λόγο στο πώς ακριβώς θα γίνει η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή,ο ελληνικός σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Κανένα νέο δάνειο, ούτε καν ως πιστωτική γραμμή.
- Αξιοποίηση του «μαξιλαριού» των 19,6 δις ευρώ από τα αδιάθετα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
- Άντληση νέου χρήματος από τις επικείμενες τρεις εκδόσεις ομολόγων.
- «Κουμπαράς» ως και 19 δις ευρώ για κάλυψη των δανειακών αναγκών για ενάμιση χρόνο μετά από τον Αύγουστο
- Υπαγωγή στους γενικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post-programmesurveillance).
- Στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα «κουμπώνει» με τις αποφάσεις για το Χρέος και θα δίνει το στίγμα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.
Το ενδεχόμενο νέου δανείου έχει αποκλειστεί ούτως ή άλλως από τους Ευρωπαίους, εξ ου και η… πρεμούρα τους να χαρακτηριστεί ως άκρως επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά, δε, στην πιστωτική γραμμή, δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι η αποδέσμευση μέρους από τα 19,4 δις ευρώ τουESM, έστω υπό τη μορφή «μαξιλαριού» (buffer) θα γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά. Και κάπως έτσι πάμε στογερμανικό σχεδιασμό, που προβλέπει τα εξής:
- Κανένα νέο δάνειο. Πρόκειται επί της ουσίας για το μόνο σημείο όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση με το ελληνικό σχέδιο
- Ενισχυμένη επιτήρηση μετά από τον Αύγουστο, μέσω ενός υβριδικού πλαισίου, που θα κινείται πάνω στις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά θα λαμβάνει υπόψιν το τεράστιο Χρέος της Ελλάδας και τις οφειλές στους Ευρωπαίους που θα προσεγγίζουν τα 250 δις ευρώ ως το καλοκαίρι
- Σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα εκπονηθεί σε «συνεργασία» με τους Θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, το οποίο θα είναι το αντιστάθμισμα για τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους
ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Και όπως παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, κάπως έτσι μπαίνει στην εξίσωση το…γαλλικό «κλειδί»ήτοι ο μηχανισμός γαλλικής έμπνευσης, που πήρε τις… ευλογίες τουEurogroupκαι θα αποτελέσει τη φόρμουλα για να λυθεί ο ελληνικός γρίφος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι αυτή ακριβώς η συζήτηση μπορεί να πάρει τελείως διαφορετική τροπή από αυτή που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, καθώς αυτό το σχέδιο σύνδεσης του ΑΕΠ με τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο να ωθήσει μεσομακροπρόθεσμα τους ρυθμούς ανάπτυξης στα επιθυμητά επίπεδα του 1,5%- 1,25% μετά από το 2022. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι είναι μάλλον απίθανο αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να έχει ελληνική ταυτότητα. Στην πραγματικότητα, στο πρόγραμμα αυτό θα ενσωματωθούν όλες οι… ανησυχίες του Βερολίνου και του ΔΝΤ για τη μεταμνημονιακή περίοδο, που αφορούν στην απασχόληση, στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου, ακόμα και σε διαρθρωτικού τύπου δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Άλλωστε- όπως λένε αρμόδιες πηγές- και οι αγορές, που θεωρούν λίγο ως πολύ λυμένο το θέμα του Χρέους, δύο πράγματα θα τεστάρουν το επόμενο διάστημα: 1) ποιο θα είναι το «μαξιλάρι» ρευστότητας ως το 2020 2) πώς θα διασφαλιστεί η μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.
ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ»
Και κάπως έτσι μπαίνει στη συζήτησηη Πορτογαλία και το… μοντέλο της, που έφερε στην κεφαλή τουEurogroupτο Μάριο Σεντένο. Η χώρα της Ιβηρικής έχει πάρει εξιτήριο από την εντατική των Μνημονίων από τον Ιούνιο του 2014 και έχει δεχθεί ήδη 7 «επισκέψεις» των Θεσμών για τα… μεθεόρτια. Αν και το πορτογαλικό 10ετές κινείται αυτή τη στιγμή στο 1,95%, καταγράφοντας κάθετη πτώση από την Πρωτοχρονιά του 2017, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, που χαιρετίζουν την πετυχημένη πορεία της χώρας, βάζουν ένα «αλλά». Απαιτούν «φιλόδοξες, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις» καθώς και «παρατεταμένη δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή», προκειμένου όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Κι όλα αυτά για μια χώρα, της οποίας το Χρέος βρίσκεται στο 124% του ΑΕΠ…
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας