Στις αγορές για 3-5 δις. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο
Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο από την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα – Τα σενάρια
Τα ελληνικά ομόλογα αφήνουν πίσω τους την μνημονιακή περίοδο με τις αποδόσεις να επιστρέφουν στα επίπεδα του 2008 και του 2009. Η Ελλάδα, αν έβγαινε χθες στις αγορές θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο στην περιοχή του 4-4,5% και ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει να δοκιμάσει την… τύχη του μέσα στο πρώτο δίμηνο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνονται στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ύστερα από την 4ήμερη αποστολή στην Νέα Υόρκη όπου είχε την ευκαιρία να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η διαφαινόμενη προοπτική επιτυχούς κλεισίματος του 3ου μνημονίου αλλά και οι διασφαλίσεις των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου, έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα. Χθες, καταγράφηκε μια ακόμη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,3% με αποτέλεσμα να διατηρείται στα προ μνημονίου επίπεδα, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγους έπεσε στο 2,15%.
Αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αυτή τη φορά όχι για να αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενο χρέος αλλά για να αντληθεί «φρέσκο χρήμα» θα έρθει πιο κοντά στον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη –δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και πολλά ομόλογα διεθνώς που να προσφέρουν αυτή τη στιγμή αποδόσεις άνω του 4%- κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκδόσεις της τάξεως των 3-5 δις. ευρώ ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Ο ελληνικός προγραμματισμός προβλέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα πάντως, θα συμφωνηθούν και με τους δανειστές οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο όσον αφορά στον νέο δανεισμό της χώρας δεδομένου ότι όποια και αν είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων το επόμενο διάστημα, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι σαφώς υψηλότερο συγκριτικά με αυτό των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.