Τι σημαίνει να παραμείνει ζωντανό το... όνειρο του QE
Απαραίτητη έστω και την τελευταία στιγμή η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ομολόγων
Στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2009, έχουν επιστρέψει οι τιμές του 10ετούς ομολόγου, αποτυπώνοντας την προσδοκία των αγορών για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος αλλά και για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι.
Η τιμή του βασικού δείκτη των ελληνικών χαρτιών, δηλαδή του 10ετούς, βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από το 4,8%, με την απόδοση του στο 92%, ενώ το 2ετές, που αποτυπώνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, κινείται σταθερά κάτω από το όριο του 3%, δείχνοντας τάση να «πιάσει» το 2%.
Η εικόνα αυτή μπορεί να αποδοθεί αναμφίβολα και στο εξαιρετικά επιτυχημένοswapτων περίπου 30 δις ευρώ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η αγορά «διψάει» για την επόμενη έκδοση, η οποία αναμένεται αμέσως μετά από την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον 2 ακόμα εκδόσεις ως τον Αύγουστο.
Είναι, όμως, όλα τόσο ρόδινα; Προφανώς όχι, καθώς η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω, όπως αποδείχθηκε στο ταραγμένο πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, η ομαλή έκβαση των διαβουλεύσεων για το Χρέος είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές με διαχειρίσιμα επιτόκια, ενώ τονίζουν ότι έστω με καθυστέρηση, έστω την τελευταία στιγμή, είναι κομβικής σημασίας η ένταξη στοQE.
Η σχετική μάλλον απαξιωτική αναφορά του Πρωθυπουργού στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην προλάβει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, προκάλεσε «μούδιασμα» αλλά και έκπληξη. Όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος, η υπαγωγή στοQE- που φυσικά προϋποθέτει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τουλάχιστον 7 βαθμίδες- σημαίνει ότι η ΕΚΤ ακόμα και στο παρά 1’ να αγοράσει ελληνικά χαρτιά, θα τα αναχρηματοδοτεί στη λήξη τους κι αυτό σημαίνει, φυσικά, φτηνό χρήμα, που είναι παράλογο να μην θέλει η Ελλάδα.