Τέλος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά - E-auctions και για οφειλές σε εφορία και Ταμεία

Σε 192 αυξήθηκαν τα προαπαιτούμενα μέχρι το Αύγουστο του 2018

Τέλος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά - E-auctions και για οφειλές σε εφορία και Ταμεία

Ένα… θαύμα μπορεί να γλιτώσει πλέον τους νησιώτες από την αύξηση των συντελεστών του Φπα αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά. Για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μας είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι «ακόμη το συζητάμε» μετά την τεχνική συμφωνία της 3ης αξιολόγησης. Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση που κλήθηκαν σήμερα να απαντήσουν επί του θέματος ήταν σαφείς: «ναι συζητάμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ καθώς αυτό ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης των νησιωτών»

Είναι πλέον ξεκάθαρα τα πράγματα: Και στα 32 νησιά του Αιγαίου ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 24% και στο 13% αντίστοιχα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Από την άλλη, σε κάποια νησιά θα δοθούν κάποια χρήματα για επενδύσεις. Το πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα δεν το γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ούτε οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ούτε η ελληνική κυβέρνηση. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις που έρχονται μια-μια στην επιφάνεια μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έχουν και συνέχεια: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επεκτείνονται άμεσα και για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάτι που σημαίνει πλέον ότι οι επισπεύδοντες για τα e-auctions θα γίνουν και περισσότεροι και πιο απαιτητικοί.

Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε πριν από λίγο σε εκπροσώπους του τύπου πρόσθεσε ότι τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσει οριστικά η 3ηαξιολόγηση, ανέρχονται στα 110 εκ των οποίων αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλήρως περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22αΙανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση τουEurogroupθα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliancereport) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο. Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δις. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δις. ευρώ ως υπόλοιπο από το «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.

«Βουνό» προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα και στο πλαίσιο της 4ηςκαι τελευταίας αξιολόγησης καθώς ο σχετικός κατάλογος που θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει περίπου 82 διαφορετικά προαπαιτούμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ