Στο «σφυρί» βγαίνουν και οι λιγνίτες
Μετά και την συμφωνία με τους θεσμούς
Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά και τη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά στο τέλος του επόμενου έτους θα έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.
Μέχρι πρότινος, μόνο ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με την κινεζική Shenhua είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον λιγνίτη. Με ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison), αν και στελέχη της εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να πάρει μέρος στο market test είναι μικρές, καθώς οι Ιταλοί της Edison θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απανθρακοποίηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζει και στέλεχος της Terna, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει τελικά την έκπληξη. Αρνητικός εμφανίζεται μέχρι στιγμής ο Ομιλος Μυτιληναίου.
Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Δεκεμβρίου θα υποβληθεί η δεσμευτική πρόταση της Ελλάδας για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα. Τον Δεκέμβριο ή αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και το market test, το οποίο θα διαρκέσει έναν μήνα. Θα ακολουθήσει επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής πλευράς, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των επενδυτών.
Στα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να εκδοθεί απόφαση της Κομισιόν, η οποία θα καθιστά νομικά δεσμευτική την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Μάιο με Ιούνιο αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για το λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των μονάδων από τη ΔΕΗ, θα ξεκινήσει το 2019 η απομείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε αναλογία με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνιτικό της δυναμικό.