«Ναι σε όλα» από τους επενδυτές για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου
Αυξημένη, άνω του 75-80% αναμένεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής – Εκπνέει η προθεσμία – στις 5 Δεκεμβρίου ο διακανονισμός
«Πάμε γι’ άλλα» έλεγαν χθες μεταξύ σοβαρού και αστείου πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη αποδοχής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, προγράμματος που έχει ανακοινώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τις 15 Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να καταδείξουν ότι με την τελική εκκαθάριση της διαδικασίας η οποία αναμένεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής τόσο από τους ομολογιούχους εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Το «πάμε γι’ άλλα» παραπέμπει στην επικείμενη έξοδο στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης με στόχο αυτή τη φορά την άντληση ποσού της τάξεως των 3-5 δις. ευρώ από τις αγορές με πρωταρχικό στόχο το «γέμισμα» του κουμπαρά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
H προθεσμία για την αποδοχή της πρόσκλησης που απευθύνθηκε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου, εκπνέει σήμερα ενώ μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του διακανονισμού. Διαχειριστές ομολόγων και επενδυτικοί σύμβουλοι εντός και εκτός Ελλάδας έχουν εισηγηθεί υπέρ της ανταλλαγής . «Ο μοναδικός λόγος να μην αποδεχθεί κάποιος την ανταλλαγή, είναι να μην έχει ενημερωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος με γνώση της αγοράς ομολόγων.
Την επιχειρηματολογία υπέρ της συμμετοχής στη διαδικασία ανταλλαγής συνόψισε η ΕΔΕΚΤ η οποία κλήθηκε να λειτουργήσει συμβουλευτικά για λογαριασμό του ΕΦΚΑ ο οποίος και θα συμμετάσχει στη διαδικασία με 1,022 δις. ευρώ. Τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής είχαν ως εξής:
- Δεδομένου της μεγαλύτερης συγκέντρωσης των νέων ελληνικών ομολόγων αναμένεται αύξηση της ρευστότητας η οποία μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς μειώνεται το ρίσκο της χαμηλής εμπορευσιμότητας.
- Η ανταλλαγή δεν θα μεταβάλλει το συνολικό ποσό του χρέους ενώ και η τροποποιημένη διάρκεια του συνόλου των ομολόγων δεν θα μεταβληθεί. Επομένως, σε όρους κινδύνου αγοράς, τα νέα ομόλογα θα έχουν σχεδόν την ίδια έκθεση στον επιτοκιακό κίνδυνο καθώς θα κατανέμονται επίσης στην ίδια διάρκεια ανάμεσα στο 2023 και το 2042 αλλά με μεγαλύτερη συγκέντρωση.
- Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ομολόγων κρίνεται ότι θα ενισχύσει και την αποτελεσματική διαχείριση του ομολογιακού χαρτοφυλακίου.
- Η ανταλλαγή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης κανονικών χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της χώρας.