Tι λέει η ΕΕ για κοινωνικό μέρισμα και μνημόνιο
Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένας τομέας που η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και συνδράμει με την απαραίτητη τεχνική συνδρομή.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδώσει το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Την τοποθέτηση αυτή, την έκανε ο κ. Ντομπρόβσκις μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», κάτι που επιβεβαιώνουν και οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Σημείωσε επίσης ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, αναγνώρισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους «υπεραποδίδει».
«Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένας τομέας που η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και συνδράμει με την απαραίτητη τεχνική συνδρομή.
Τέλος, αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται και ότι είναι «απολύτως εφικτό» να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή «στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου».
«Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.