Όλα τα μέτρα εναντίον των φτωχών
«Μύθος» ότι η κυβέρνηση επιβάρυνε την μεσαία τάξη για να προστατεύσει τα χαμηλότερα στρώματα
Είναι η κυβέρνηση που είπε «ναι» στο να περικοπεί το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων ακόμη και κατά 40% μέσα από τις περικοπές επιδομάτων όπως το ΕΚΑΣ, την επιβολή πρόσθετων εισφορών στη σύνταξη και τη μείωση του αφορολογήτου. Υλοποίησε ένα από τα βαρύτερα πακέτα αύξησης έμμεσων φόρων κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών γνωρίζοντας ότι οι φόροι στην κατανάλωση χτυπούν κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους.
Δεν δίστασε να περιορίσει δύο φορές ακόμη και το επίδομα θέρμανσης ενώ οι περικοπές επιδομάτων μέσα από τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων είναι ακόμη στο προσκήνιο (βλέπε κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ). Αθέτησε κάθε υπόσχεση για μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ υποχρέωσε σε πληρωμή φόρου ακόμη και τους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων που υπό το βάρος των υπέρογκων υποχρεώσεων έσπευσαν να κόψουν ακόμη και την ηλεκτροδότηση. Και όμως αυτή η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ως «προστάτιδα» των φτωχών και ως… Ρομπέν της φορολογικής πολιτικής η οποία επιβάρυνε τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα για να προστατέψει τα χαμηλά.
Από τα συνολικά 14,5 δις. ευρώ των μέτρων που επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν στην περίοδο 2015-2020, τουλάχιστον τα μισά επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα φτωχότερα στρώματα. Ο μύθος περί προστασίας των φτωχών καταρρίπτεται με τα ακόλουθα στοιχεία:
- Το μέτρο της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ 13% στον ΦΠΑ 23% (που στη συνέχεια έγινε 24%) αλλά και της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (το οποίο η κυβέρνηση πασχίζει να μην εφαρμόσει το 2018 στα 32 νησιά που έμειναν εκτός λίστας) προγραμματίζεται να αποφέρει 1,576 δις. ευρώ από το 2018 και μετά φτάνοντας πλέον στην κορύφωση της απόδοσής του. Οι τιμές σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης επιβαρύνθηκαν από αυτό το μέτρο το οποίο είναι για ευνόητους λόγους πλήττει περισσότερο τους φτωχούς σε σχέση με τους πιο εύπορους καθώς για το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία υποχρεώνονται να καταβάλλουν αναλογικά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους. Τώρα, η κυβέρνηση πασχίζει τουλάχιστον να διατηρήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα τελευταία 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τους χαμηλούς συντελεστές.
- Μεγαλύτερο «χαστούκι» στους φτωχότερους από την κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν έχει υπάρξει στην επταετία των μνημονίων. Για πρώτη φορά κόπηκε το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων ακόμη και πάνω από 30%. Συνταξιούχοι των 500 ευρώ, δεν τους έφτανε μόνο το γεγονός ότι κλήθηκαν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές για την περίθαλψή τους, έχασαν και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο έφτανε ακόμη και στα 230 ευρώ τον μήνα. Ισχυρό κτύπημα θα είναι αυτό που θα καταφέρει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλάζοντας για μια ακόμη φορά τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Ουσιαστικά, αυτοί που θα πάρουν ΕΚΑΣ το 2018 θα είναι μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες από τουλάχιστον 300.000 που ήταν οι δικαιούχοι το 2015.
- Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ επιβλήθηκαν σειρά ακόμη νέων μέτρων στην άδικη για τους φτωχότερους έμμεση φορολογία. Μεταξύ αυτών, η αναμόρφωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνες, πετρέλαια και πετρέλαιο θέρμανσης), η αύξηση του φόρου στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία, στα τσιγάρα κλπ. Εξαιτίας των νέων επιβαρύνσεων, πολλά φτωχά νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση. Το… κερασάκι στην τούρτα θα είναι η νέα περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το κουτσουρεμένο επίδομα που θα απομείνει θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο.
- Η μείωση του αφορολογήτου είναι μέτρο που πλήττει μόνο τους εύπορους. Ήδη οι χαμηλόμισθοι των 700-800 ευρώ έχουν υποστεί τις συνέπειες από την πρώτη περικοπή και περιμένουν το μεγάλο χτύπημα των 2 δις. ευρώ με τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1250 ευρώ η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι εισπράττουν πάνω από… 400 ευρώ τον μήνα να καλούνται για πρώτη φορά στα χρονικά να πληρώνουν και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
- Για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια, θα πέσει ο πέλεκυς των περικοπών και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η λεγόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν προστατεύει κανέναν. Ακόμη και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ, μπορεί να χάσουν ακόμη και πάνω από το 7-8% της σύνταξής τους δηλαδή μια ολόκληρη σύνταξη από τις 12 που εισπράττουν μέχρι σήμερα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνέπεια από τη μείωση του αφορολογήτου.