Γιατί «έβρεξε χρήμα» μέσα στον Σεπτέμβριο
Πάνω από 2 δις. ευρώ έριξε το υπουργείο Οικονομικών στην αγορά για να μην χάσει την πολυπόθητη δόση
Είμαστε της τελευταίας στιγμής και το αποδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση. Αν δεν ήταν ο ESM και οι δανειστές να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας, ακόμη τα 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο για να πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά θα «λίμναζαν» στον λογαριασμό του δημοσίου περιμένοντας να ξεκολλήσει η ελληνική γραφειοκρατία.
Ο πιο παραγωγικός μήνας της φετινής χρονιάς όσον αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ήταν ο Σεπτέμβριος. Υπό την πίεση της μνημονιακής υποχρέωσης να διατεθεί το 80% της τελευταίας δόσης που εκταμιεύτηκε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, διατέθηκαν 482 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο για τη μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσό το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί φέτος σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσό που διατέθηκε από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 1,696 δις. ευρώ έναντι 1,214 δις. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη καταβολή στο τέλος Αυγούστου. Έτσι, προκύπτει και το ποσό των 482 εκατ. ευρώ που είναι και το μεγαλύτερο φέτος. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν διατεθεί 391 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο δόθηκαν 306 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή κατά την περίοδο που καίει την ελληνική πλευρά καθώς οι επιδόσεις αυτού του τριμήνου κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση, το ποσό που διατέθηκε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασε στα 897 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται:
- Τα όποια χρήματα διατέθηκαν ή θα διατεθούν μέσα στον Οκτώβριο
- Τα ποσά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας. Και σε αυτό το πεδίο, ο Σεπτέμβριος ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός μήνας καθώς, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο διατέθηκαν πάνω από 1,5 δις. ευρώ με το συνολικό ποσό από τις αρχές του χρόνου να εκτοξεύεται στα 4 δις. ευρώ. Το ποσό των επιστροφών φόρου δεν λαμβάνεται ολόκληρο υπόψη ως κριτήριο για τον αν έχει εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση περί αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με δεδομένο το ποσό των 897 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πλέον ο μνημονιακός στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Τα στοιχεία αποπληρωμών όπως αποτυπώνονται τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, θα δοθούν στους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Euroworking Group το οποίο και θα συνεδριάσει προς το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η νέα υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος μήνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ποσό επιστρέφει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Πάντως, μετά τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου αλλά και τις μαζικές επιστροφές φόρου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να έχουν μεγάλη μείωση. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα μαζί με τις οικονομικές επιδόσεις των φορέων γενικής κυβέρνησης στο 9μηνο.
Ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης από την οποία αναμένεται εκταμίευση συνολικού ύψους περίπου 5-5,5 δις. ευρώ.