Στα τυφλά για την επόμενη έκδοση ομολόγου
“Βραχυκύκλωμα” από τις γερμανικές εκλογές- Ξεθύμανε ο ενθουσιασμός στις αγορές
Εξαιρετικά δύσκολο χαρακτηρίζεται, πλέον, το εγχείρημα μιας νέας έκδοσης ομολόγου εντός του Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και στο οικονομικό επιτελείο- όπου έστω καθυστερημένα έγιναν αντιληπτές οι παρενέργειες του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία- είναι φανερή η αμηχανία και η διστακτικότητα για το ποιες μπορεί και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις για να μην εξατμιστεί άδοξα το όποιο όφελος από την έξοδο του Ιουλίου.
“Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι θέλουμε να κάνουμε” ανέφερε στα “Παραπολιτικά” κυβερνητική πηγή κι ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος ως τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου η απουσία Σόιμπλε αν μη τι άλλο επισκιάζει όλες τις παρασκηνιακές επαφές που θα γίνουν αναφορικά με το αν και πότε θα αποσαφηνίσει το Ταμείο τι πρόκειται να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια πηγή εκτιμά, πάντως, ότι οι συζητήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα λίγο ως ελάχιστα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για την επόμενη έκδοση ομολόγου, “φωτογραφίζοντας” κυρίως τη στάση των Ευρωπαίων, που σε αυτή τη φάση χαρακτηρίζεται ως “θολή”. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στο ειδικό κεφάλαιο του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για τη διαχείριση του Χρέους και των δανειακών αναγκών, δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για πρόθεση νέας εξόδου στις αγορές πριν από το τέλος του έτους κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν συνειδητή επιλογή.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και τα δεδομένα που υπήρχαν κατά την... ηρωική έξοδο του περασμένου Ιουλίου κι αυτό αλλάζει υποχρεωτικά το σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα:
- Οι αγορές δεν είναι εχθρικές αλλά σίγουρα δεν... πάλλονται από τον ενθουσιασμό των πρώτων εβδομάδων, μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το 10ετές “χτύπησε” ταβάνι με τιμή κοντά στο 5,8%, όταν τον Ιούλιο είχε φτάσει μια ανάσα από το 5,2%. Το πόσο “ευαίσθητες” είναι, φάνηκε, άλλωστε, από τις αντιδράσεις στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, όπου αν και υπήρξε ανακωχή μεταξύ ΕΚΤ- ΔΝΤ, εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, από τη στιγμή που το Ταμείο συνδέει την κλονισμένη υγεία- λόγω όγκου “κόκκινων” δανείων- του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με τις προοπτικές της ανάπτυξης και τη δυναμική του Χρέους.
- Οι αναλυτές και οι επενδυτικές τράπεζες, “φιλτράροντας” τα ενθουσιώδη σχόλια και τα εύσημα Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνουν προς τους πελάτες τους ότι το καράβι στρίβει αλλά πολύ αργά και επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά ρίσκα παρά τις καλές προοπτικές. Συγκεκριμένα, αναδεικνύουν τον κίνδυνο της συνήθους υπαναχώρησης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο οποίος φυσικά ενισχύεται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
- Η αναγκαία, ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων για μια νέα έκδοση, πολύ απλά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. Η έκδοση του Ιουλίου δεν έγινε απλώς με την ανοχή των Ευρωπαίων αλλά σχεδόν με την παρότρυνση τους, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι στους ελάχιστους μήνες που απομένουν ως τη λήξη του Προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να ξαναχτίσει τις γκρεμισμένες γέφυρες με τις αγορές, προκειμένου να μην έχουμε νέο δράμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η ζημιά από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι μεγάλη κι αυτό θα φανεί πιθανότατα στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι ομόλογοι του Ε. Τσακαλώτου χωρίς τη γερμανική “γραμμή”.
- Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης παρ’ ότι χαρακτηρίζεται απ’ όλες τις πλευρές ως εκ των ων ουκ άνευ, μόνο βέβαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο συνολικά για το Πρόγραμμα. Κατ’ αρχάς, η διαφαινόμενη καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία εκτιμάται, από πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ότι θα φέρει καθυστερήσεις και στην αξιολόγηση, ειδικά αν υπάρξουν επιπλοκές ή εμπλοκές σε μείζονα ζητήματα που θα θέσει το ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό ότι αν και έχουμε μπει στον Οκτώβριο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών, ενώ η πρόοδος που σημειώνεται στην κάλυψη των 95 προαπαιτούμενων δεν είναι ανάλογη των απαιτήσεων και των προσδοκιών.
Προς επίρρωση του τέταρτου σημείου, ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στα “Π” ανέφεραν ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν ήταν εύπεπτο για τους ξένους τεχνοκράτες, λόγω των πολλών “αλμάτων” σε σχέση με προβλέψεις και εκτιμήσεις που έγιναν πριν από λίγες μόλιες εβδομάδες- εδώ “φωτογραφίζουν” τις ανατροπές με τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ- κι ως εκ τούτου οι διαβουλεύσεις πριν από την οριστικοποίηση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού, δεν θα είναι τυπική διαδικασία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι αν οι εκτιμήσεις των δανειστών αποκλίνουν, είναι προφανές ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το περιβάλλον μιας νέας έκδοσης ομολόγου.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας