Ποιοi είναι οι Ελληνες που μπήκαν στη Γερμανική Βουλή
Οι ομογενείς που έθεσαν υποψηφιότητα στις γερμανικές εκλογές και η επικράτηση του Φιλελεύθερου Γρηγόριου Αγγελίδη
Ελληνικό χρώμα θα έχει και πάλι η Bundestag με τον 51χρονο Γρηγόριο Αγγελίδη να εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς εξελέγη απευθείας με τη λίστα του κόμματος στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί να γεννήθηκε στη Γερμανία από Έλληνες μετανάστες αλλά έχει ζήσει και στην Ελλάδα. Στον επίσημο ιστότοπο για την υποψηφιότητά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «γεννήθηκε και μεγάλωσε ως γιος ενός εργάτη και μίας πωλήτριας στο Ανόβερο» πριν αρχίσει την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον είναι συνιδιοκτήτης μίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Για την ένταξή του στο κόμμα των Φιλελευθέρων έπαιξε κομβικό ρόλο η παρουσία του στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα, η παραμονή του στην Ελλάδα την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, του δίδαξε τι σημαίνει «Ελευθερία».
Η παρέμβαση της ελληνικής παροικίας στη Γερμανία, περιορίζεται ωστόσο στον κ. Αγγελίδη αφού ήταν ο μοναδικός από τους υποψηφίους με ελληνική καταγωγή που κατάφερε να εκλεγεί στην Bundestag αποδεικνύοντας και στην πράξη αυτό που έδειχναν τα αριθμητικά στοιχεία για τους Έλληνες της Γερμανίας. Συγκεκριμένα μόλις 60.000 μόνιμοι κάτοικοι της Γερμανίας διαθέτουν διπλή ελληνογερμανική ιθαγένεια, επί συνόλου 443.000 Ελλήνων που ζουν στη χώρα, βάσει κρατικής στατιστικής εκτίμησης του 2016. Παρόλο που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσοι από τους 60.000 πήραν τελικά ψηφοδέλτια και ψήφισαν, το ποσοστό επί του συνόλου του εκλογικού σώματος δεν υπερβαίνει το 0,01%, κάτι που καθιστά εξαιρετικά ανίσχυρη την ψήφο των Ελλήνων.
Το γεγονός ότι η προεκλογική ατζέντα περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το μεταναστευτικό και την οικονομική πολιτική, οι Έλληνες ομογενείς της Γερμανίας, είχαν σημεία ενδιαφέροντος, ειδικά από τη στιγμή που υπήρξαν οι ίδιοι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών της περασμένες δεκαετίες και η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της Γερμανίας επηρεάζει τη χώρα από την οποία έλκουν την καταγωγή τους. Σε έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο το Χριστιανοκοινωνικό Ιδρυμα «Χανς Ζάιντελ» στην περιοχή της Βαυαρίας έδειξε ότι το 32% των Ελλήνων του κρατιδίου αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», το 21% ως «αριστεροί», το 16% ως «δεξιοί» και το 5% ως «ακροδεξιοί». Σύμφωνα με την Deutsche Welle η ομογένεια της Γερμανίας έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Άνγκελα Μέρκελ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, δείγμα απογοήτευσης για τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία αποτυπώθηκε στην κάλπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΓΙΑΝΕ – ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ. Για δεύτερη φορά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής χάνοντας από τον υποψήφιο του CDU, ο οποίος κέρδισε τελικά τη μονοεδρική περιφέρεια του Zollernalb-Sigmaringen στο κρατίδιο του Baden-Württemberg. Παρόλα τα αποτελέσματα των εκλογών η Στέλλα Κυργιανέ- Εφραιμίδη θεωρείται σημαντικό πολιτικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έχοντας περάσει από πολλές θέσεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες της. Η πολιτική της διαδρομή ξεκίνησε το 1998 όταν εξελέγη σύμβουλος στο δήμο Weinheimm, κάτι που προκάλεσε εντύπωση, καθώς ήταν η πρώτη αλλοδαπή που κατάφερε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Εντάχθηκε στο SΡD το 1985, έπειτα από μία συνάντηση με τον Βίλι Μπραντ. Tο 2012, μάλιστα, έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την διοργάνωση ενός εράνου υπέρ των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Γύρω της συγκεντρώνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής ομογένειας της περιοχής, η οποία τη στηρίζει σε κάθε της βήμα όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έχει παραδοσιακά ανοιχτούς διαύλους με το ΠΑΣΟΚ, αδελφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ελληνικού-γερμανικού κύκλου φιλίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣ. Στο ίδιο κρατίδια με την κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδη, στη μονοεδρική περιφέρεια του Göppingen, ήταν υποψήφιος ένας ακόμα Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κατέβας. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, το Die Linke, για πρώτη φορά και μάλιστα σαν «μεταγραφή» αφού ήταν υποστηρικτής του κόμματος των «Πειρατών». Ο ομογενής υποψήφιος βουλευτής κέντρισε τα βλέμματα των τοπικών ΜΜΕ με την μικρή του ηλικία και την εκστρατεία του. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στη NWZ, Göppingen, γνώριζε από πριν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί βουλευτής, αλλά ήθελε αφενός να ενισχύσει το κόμμα της Αριστεράς και αφετέρου να πάρει εμπειρία για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, στις οποίες θα είναι και υποψήφιος.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗ – GOLDTHAU. Το κόμμα των Φιλελευθέρων εκτός από τον κ. Αγγελίδη είχε ελληνικό χρώμα και με την Αθανασία Ρουσιαμάνη- Goldthau. Ελληνίδα στην καταγωγή, η 43χρονη υποψήφια βουλευτής στη μονοεδρική της περιφέρειας Friedrichshain-Kreuzberg έπεσε θύμα της πενιχρής παρουσίας των Φιλελευθέρων, αφού ήρθαν 6οι στη συγκεκριμένη μονοεδρική, την οποία μάλιστα κατέκτησαν οι Πράσινοι. Το καλοκαίρι για την κ. Ρουσιαμάνη- Goldthau εκτός από την υποψηφιότητά της ήταν ιδιαίτερα σημαδιακό για την ίδια αφού πήρε και τη γερμανική υπηκοότητα τον Ιούνιο, σε τελετή στο δημαρχείο του Kreuzberg, την τελική της στάση μετά τις πολλές πόλεις που άλλαξε όπως η Ουάσινγκτον, η Βουδαπέστη, το Κέιμπριτζ και η Μασαχουσέτη, περιοχές στις οποίες έμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιστορία και την Κλασική Αρχαιολογία.
«Δύσκολα για την Ελλάδα με το FDP»
Ως «δύσκολο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής με δήλωσή του στα «Π», ο Γιάννης Σαλαβόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων, CAPITALS Circle Group και μέλος της 'Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Οικονομίας του CDU, προσθέτοντας ότι παρά τα αρνητικά σχόλια αποτελεί μία επιβεβαίωση για την Άνγκελα Μέρκελ η οποία βρίσκεται ήδη 12 χρόνια στην εξουσία. «Το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι μία δύσκολη κυβέρνηση και στο σχηματισμό της, με μοναδικό πιθανό συνδυασμό να είναι η λεγόμενη «Τζαμάικα» με FDP-Πρασίνους, και στη λειτουργία της. «Οι Φιλελεύθεροι του FDP» προσθέτει ο κ. Σαλαβόπουλος «θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο γιατί θα έχουν τον δεύτερο λόγο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με σκληρές θέσεις και οι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν στα θέματα που τους αφορούν όπως η πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή».
Σχολιάζοντας την άνοδο του AfD, η οποία σόκαρε τη Γερμανία και ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνει ότι «ήταν ψήφος διαμαρτυρίας, αντίδρασης, φόβου και οργής». «Ήταν τιμωρία στα κόμματα που ψήφιζαν οι ψηφοφόροι όλα αυτά τα χρόνια. Άρα δεν ξέρουμε πόσο μακριά μπορεί να πάει» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι λόγοι που το εξέθρεψαν ήταν η ανεργία στην ανατολική Γερμανία και το αίσθημα ότι βρίσκονται μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων ενώ άντλησες τις ψήφους του από τη δεξιά πτέρυγα του CDU, σε μεγάλες ηλικίες και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αναφορικά με τη πιθανολογούμενη αποχώρηση του Βολφ. Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σαλαβόπουλος σχολιάζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να «γλιτώσει» από τον Σόιμπλε, μπορεί όμως να τον αναπολεί και αυτό εξαρτάται από το ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί. Αν προέρχεται από το CDU, ενδεχομένως να το διαδεχθεί ένας πολιτικός με πιο συναινετικό προφίλ αλλά αν το χαρτοφυλάκιο καταλήξει στο FDP τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».
Ετοιμάζεται να γίνει δήμαρχος
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή οι Έλληνες ομογενείς, που ήταν υποψήφιοι, αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορεί να καταποντίστηκαν αφού κανένας από όσους ήταν υποψήφιοι δεν κατάφερε να εκλεγεί και το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς απογοήτευσε, ωστόσο σε ένα από τα προπύργια του SPD στη δυτική Γερμανία, γύρω από την πόλη του Ντόρτμουντ, ένας Έλληνας ετοιμάζεται να γίνει δήμαρχος. Συγκεκριμένα ο 34χρονος Δημ. Αξουργός την ώρα που όλη η Γερμανία ασχολούταν με τις ομοσπονδιακές εκλόγές, προτεινόταν για δήμαρχος της πόλης Schwerte. Γεννημένος στα Ιωάννινα, μετακόμισε στη Γερμανία σε ηλικία μόλις 5 ετών, όπου τελείωσε το σχολείο και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνιολογία και πλέον διδάσκει τα μαθήματα αυτά στο Friedrich-Bährens-Gymnasium τα τελευταία 7 χρόνια. Η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της πόλης μετά την παραίτηση του πρώην δημάρχου Heinrich Böckelühr, του CDU, είναι πλέον επίσημη μετά από κεντρική απόφαση του SPD και μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του καμπάνια για να γίνει ο νέος ένοικος του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης. «Η εξέλιξη αυτή του δίνει τη δυνατότητα να κατέβει μελλοντικά υποψήφιος με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι στην περιοχή έχουν αξιόλογη δύναμη» αναφέρουν παράγοντες της ομογένειας για την υποψηφιότητα του 34χρονου δασκάλου, ο οποίος έχει προλάβει να γεμίσει το κομματικό του βιογραφικό καθώς είναι πρόεδρος της παράταξης του SPD στο δημοτικό συμβούλιο του Iserlohn.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας