Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Γερούν Ντάϊσενμπλουμ
H πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη
Τα "καλά λόγια" δεν θα μας λείψουν αυτό είναι βέβαιο. Ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος καταφτάνει στην Αθήνα μια ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες. Αναμένεται όμως ότι δεν θα μετακινηθεί από τη γραμμή "συνεχίστε μέχρι τέλους τις μεταρρυθμίσεις". Όσο για το χρέος... Θα δούμε του χρόνου αν χρειαστεί.
Με νωπό ακόμη το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, ο πρόεδρος τουEurogroupΓερουν Νταϊσενμπλουμ θα είναι στην Αθήνα αύριο Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Στην πρώτη του επίσκεψη από την επεισοδιακή αποστολή στις αρχές του 2015 –τότε που ελέχθη το περίφημο «κύριε Βαρουφάκη μόλις σκοτώσατε την τρόικα» ο κ. Νταϊσενμπλουμ αναμένεται να στείλει ξανά μήνυμα στην Αθήνα για το πόσο καθοριστικό είναι να συνεχιστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρωθεί γρήγορα η γ’ αξιολόγηση προκειμένου να παραμείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και να ολοκληρωθεί κανονικά το καλοκαίρι του 2018. Το ενδιαφέρον, εστιάζεται στο τι θα ειπωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Ο επικεφαλής τουEurogroupέχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων –μένει να φανεί αν θα πέσει στο τραπέζι το θέμα του Ελληνικού και της Χαλκιδικής- όπως επίσης και για την «υπόθεση Γεωργίου».
Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα με ταχύτατο ρυθμό για να κλείσει την 3ηαξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων. Μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών και τη συγκρότηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Ευρωζώνης, και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις κλειδιά αλλά και για τις σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενόψει αυτών των συζητήσεων, η Ελλάδα δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ότι δεν εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα κάτι που αναμένεται να τεθεί ως θέμα και στη συνάντηση του κ. Νταϊσενμπλουμ με τους κ.κ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.
Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην συνάντηση της Δευτέρας, είναι τα ακόλουθα:
- Το χρονοδιάγραμμα της 3ηςαξιολόγησης. Από τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Νταϊσενμπλουμ μετά τη συεδρίαση του τελευταίουEurogroupπροκύπτει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμερίζονται την ανάγκη να κλείσει η γ’ αξιολόγηση «ιδανικά μέχρι το τέλος του χρόνου» όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Νταϊσενμπλουμ στο κείμενο συμπερασμάτων της τελευταίας συνεδρίασης στο Ταλίν της Εσθονίας. Γεγονός είναι ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι, ανεβάζουν τον πήχη όσον αφορά στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, με κλειστά… μικρόφωνα όμως παραδέχονται ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι η γ’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου. Άλλωστε, και από τις πρόσφατες δηλώσεις Βίζερ διαφάνηκε η πρόθεση οι επόμενες αξιολογήσεις να συγχωνευτούν σε μια η οποία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2018. Ουσιαστική πρόοδος για την γ’ αξιολόγηση δεν αναμένεται να υπάρξει παρά στο β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Ακόμη και τοEurogroupτης 9ηςΟκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο δεν αναμένεται να βγάλει κάτι ουσιαστικό για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς ούτε καν η δόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί δεν αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
- Το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά δεν περιμένει –ειδικά την επομένη των γερμανικών εκλογών που σημαίνει ότι το τοπίο στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης θα είναι ακόμη θολό- ότι ο επικεφαλής τουEurogroupθα αλλάξει στάση. Ο κ.Νταϊσενμπλουμπροφανώς θα μεταφέρει και πάλι το μήνυμα ότι τα επιπλέον μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μετά τη λήξη του 3ουπρογράμματος εφόσον χρειαστεί. Αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι να αποσαφηνιστεί η στάση των Ευρωπαίων όσον αφορά στο αίτημα του ΔΝΤ για «μεγαλύτερη σαφήνεια». Από τον περασμένο Ιούλιο, έχει μείνει σε εκκρεμότητα η νέα δανειακή σύμβαση «ανοικτού τύπου» με το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει εγκρίνει την εκταμίευση 1,6 δις. ευρώ με την Ελλάδα η οποία θα γίνει όμως μόνο αν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στο χρέος. Ουσιαστικά, το Ταμείο περιμένει περισσότερες διευκρινήσεις για το θέμα του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν αυτές οι διευκρινήσεις δεν γίνουν, το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα θα παραμείνει στα αζήτητα καθώς ούτως ή άλλως η λήξη του είναι για τον Ιούλιο του 2018 ταυτόχρονα δηλαδή με το πέρας του 3ουευρωπαϊκού μνημονίου. Το μέλλον του προγράμματος με το ΔΝΤ θα πρέπει να κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι από τις συζητήσεις με το κ. Νταϊσενμπλουμ θα γίνει σοφότερο σχετικά με τις προθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
- Η «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Νταϊσενμπλουμ αναμένεται να κληθεί από την ελληνική πλευρά να πάρει θέση σχετικά με τη στάση της Ευρωζώνης απέναντι στο αίτημα του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύστερα από έναν νέο γύροstresstests. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού του 2018 που «καίει» την ελληνική πλευρά δεδομένου ότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να μεταφέρει στον επικεφαλής τουEurogroupτα νεώτερα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τα οποία η φετινή χρονιά θα κλείσει και πάλι με υπεραπόδοση όσον αφορά στον πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του μνημονίου κατά τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ.
Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ
Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα, αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις,επαναλαμβάνει, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στη Le Figaro, ο επικεφαλής του ESM. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι «η χώρα έχει κάνει πολύ δρόμο. Το 2009, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ, πέρυσι όμως η Αθήνα είχεπλεόνασμα. Η ελληνική πρόοδος ήταν σημαντική. Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένακαλό σημάδι».