To "μεγάλο κόλπο" για το ΕΚΑΣ
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, με την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ από την 1/1/2016, το δημόσιο θα έπρεπε να εξοικονομήσει δαπάνες περίπου 170 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Για το 2017, μέσα από τη νέα αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτεί η περικοπή της δαπάνης περίπου στα 560 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που δεν θα ζητηθούν τα αναδρομικά, το δημόσιο θα εξοικονομήσει φέτος μόλις 80-90 εκατ. ευρώ.
Πώς θα καλυφθεί –βάσει του σεναρίου- αυτή η τρύπα των 70-80 εκατ. ευρώ; Με την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ από το 2017. Έτσι, αν υποτεθεί ότι φέτος από τους 380.000 δικαιούχους θα θιγούν περίπου οι 100.000, το 2017 θα χάσουν επιπλέον χρήματα και τα 100.000 φετινά θύματα αλλά και οι υπόλοιποι δικαιούχοι καθώς η οριστική κατάργηση του επιδόματος πρακτικά θα έρθει πιο «κοντά».
Για να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017, τα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να κατέβουν πολύ χαμηλά κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ακόμη και ολόκληρο το επίδομά τους δηλαδή 230 ευρώ μηνιαίως ή 2760 ευρώ τον χρόνο.
Η κυβέρνηση, εφόσον προχωρήσει αυτή η διευθέτηση –που είναι και το πιθανότερο- θα προβάλει στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ότι πέτυχε να μην εφαρμοστεί το αναδρομικό ψαλίδι αλλά στην πράξη θα φανεί ότι το όφελος θα είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιο. Από την άλλη θα υποσχεθεί αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος –πράγματι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα υποστούν τη μεγαλύτερη περικοπή αναλογικά με το εισόδημά τους- είτε μέσω του νέου Κοινωνικού Ταμείου είτε μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στην πράξη θα αποδειχθεί ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα αφορά τους περισσότερους από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ καθώς ακόμη και η μικρή σύνταξη που θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν, θα τους βγάζει εκτός κριτηρίων. Από το Κοινωνικό Ταμείο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μπορούν να προσβλέπουν μόνο σε κάποια εφάπαξ παροχή και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.