Eurogroup: Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Eurogroup: Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία
Η Ελλάδα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά.

Εξετάσαμε πως θα προχωρήσουμε. Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο.

Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.

Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό.

Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος.

Κερέ: Εγινε πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.

Χαιρέτησε την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα

Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν.

Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες, τόνισε.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη (μεταρρυθμίσεις-χρέος). Όπως είπε τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα.

Απαντώντας για το εάν τα στοιχεία της Eurostat θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ’ ότι περίμενε τόσο η ίδια όσο και οι θεσμοί και η Ελλάδα και ότι αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για την Ελλάδα. Σημείωσε ότι η Eurostat έχει αναθεωρήσει στο παρελθόν στοιχεία. Θα τα εξετάσουμε με προσοχή.

Ρέγκλινκ: Ετοιμοι να βοηθήσουμε

Εγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία Θεσμών-κυβέρνησης.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα».

Σημείωσε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ