FAZ: Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε σκληρό πόκερ με τον χρόνο
Σύμφωνα με τη FAZ, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προς μια θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ. (...) Το Βερολίνο εκτιμά ότι είναι πιθανή μια συμφωνία τον Μάιο, το οποίο σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της και να υποχωρήσει, εν μέρει, σε όσα ζητούν δανειστές και Ευρωπαίοι εταίροι. Όμως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβουν υπερβολικά δραματικές διαστάσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας τους, οι αντίπαλοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα αποκτήσουν ένα ακόμα επιχείρημα».
«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν», επιγράφει άρθρο της η εφημερίδα Die Welt, στο οποίο παραθέτει εκτιμήσεις του οικονομολόγου Αλέξανδρου Κρητικού από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας. Ο κ. Κρητικός τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και υπολοίπων θεσμών, το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όχι όμως με δικά του χρήματα. Θα περιοριστεί σε ένα συμβουλευτικό ρόλο». Παράλληλα ο οικονομολόγος ζητά από τους δανειστές να λάβουν περισσότερο υπόψη τους τα κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ελλάδα».
Σουλτς: «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα τη λάβει»
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί για «κατάρρευση της Ευρώπης» τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση που οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω αιτήματα για δημοψηφίσματα αποχώρησης». Με ανησυχία ο Μάρτιν Σουλτς παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Στην Ελλάδα υπάρχει στασιμότητα.
Η χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκλείει ένα Grexit και τονίζει ότι "χωρίς βιώσιμη επενδυτική πολιτική η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Εννοείται ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα τη λάβει από την ΕΕ", καταλήγει ο Μάρτιν Σουλτς.
Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται, τέλος, στη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ανγκελα Μέρκελ λόγω του υβριστικού ποιήματος σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν: «Η καγκελάριος θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις προκλήσεις μιας ρεαλιστικής πολιτικής και την υπεράσπιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου.
Η δημόσια συζήτηση για το ποίημα του Μπέμερμαν βοηθά την καλομαθημένη γερμανική κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία της άποψης κακώς θεωρείται δεδομένη. Την ίδια στιγμή, είναι εντυπωσιακή η σιωπή πολλών καλλιτεχνών που ασχολούνται με τη σάτιρα. Όμως δεν έχουν όλοι το θάρρος ενός Γιαν Μπέμερμαν».