Τα πέντε μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Ζήτημα πρώτο,η επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του Προγράμματος, με τους δανειστές να δείχνουν ήδη-μέσω διαρροών- τις διαθέσεις τους.
«Αγκάθια» και για το οικονομικό επιτελείο
Η ομάδα των υπουργών Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη, θα κληθεί -με την έλευση του κουαρτέτου που θα γίνει τις επόμένες ημέρες, να διαπραγματευτεί πάνω σε πέντε «αγκάθια»:
1.«Κόκκινα δάνεια» (μέχρι τις 15 φεβροαυριου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση)
2. Ασφαλιστικό (πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει ήδη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, θεωρώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει τον στόχο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως στο Ασφαλιστικό)
3. Ταμειο αποκρατικοποιήσεων
4. Ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ)
5. Δημοσιονομικά (το 2018 θα πρέπει να έχουμε Πρωτογενές Πλεόνασμα 3,5% και το μνημόνιο πρόβλεπει οτι πρέπει να ληφθούν μέσα στο '16 έξτρα μέτρα)
Η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και από την 1η Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κίνδυνος, πάντως, να καθυστερήσει η αξιολόγηση και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να φθάσει μέχρι και το Πάσχα ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία θέλει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγρότερα προκειμένουν να μην βρεθεί η χώρα σε μια νέα μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Πέραν αυτού, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση, τόσο το συντομότερο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ όταν κλείσει η χώρα θα λάβει και τα 5,7 δισ. ευρώ των δανείων.
Το «αγκάθι» των αγροτών
Ζήτημα δεύτερο, -εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων- ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πείσει τους αγρότες ότι το ασφαλιστικό έχει οφέλη και δεν είναι εναντίον τους. Οφέλη, που αφορούν τη σύνταξης τους-όπως λέει το Μαξίμου-, την ώρα που οι αγρότες αντιτείνουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υπέρογκες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.