«Βόμβα» καταναλωτικών δανείων: οι δανειστές απαιτούν την πώλησή τους

«Βόμβα» καταναλωτικών δανείων: οι δανειστές απαιτούν την πώλησή τους
Στα κόκκινα δάνεια κόλλησε μετά από έξι ώρες συζητήσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν νέο… χαρτί στο τραπέζι.

Το «κουαρτέτο» απαίτησε εκτός από τα επιχειρηματικά δάνεια, να «απελευθερωθεί» η διαχείριση και των καταναλωτικών. Ακολουθώντας κατά γράμμα το κείμενο με τα 13 προαπαιτούμενα, οι τέσσερις σεβάστηκαν την εξαίρεση –σε αυτή τη φάση- των στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία και των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Ενσωμάτωσαν όμως σε αυτό τον γύρο τα καταναλωτικά προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς η πώληση των καταναλωτικών σε distress funds φέρνει αντιμέτωπα με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα απλά νοικοκυριά.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, αποφασίστηκε χθες οι δανειστές να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα κατά μία ημέρα και να αναχωρήσουν το Σάββατο ενώ νέος γύρος διαβουλεύσεων είναι προγραμματισμένος για σήμερα το πρωί. Αρμόδια κυβερνητική πηγή εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι τελικώς θα βρεθεί λύση. Η αγορά διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα δημιουργηθεί σε κάθε περίπτωση με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει την εξαίρεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και ορισμένων επιχειρηματικών με προϋποθέσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα συμβεί με τα καταναλωτικά.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση –εκτός από τον πρωϊνό τρίωρο κύκλο επαφών υπήρξε και βραδινός ο οποίος ξεκίνησε μετά τις 20:00 το βράδυ- επήλθε συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων . Για το θέμα του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση πέτυχε να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών –μετά την απόσχιση το 51% θα παραμείνει στην κυριότητα του δημοσίου- ουσιαστικά όμως εκχώρησε το management.

Ναι μεν θα έχει την πλειοψηφία των μελών στο ΔΣ και συγκεκριμένα δικαιώματα άσκησης βέτο, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αποτελεί ουσιαστικά πρόσωπο επιλογής του στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει το 49% της εταιρείας. Ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων. Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί για την απώλεια που θα υποστεί από την απόσχιση των δικτύων αλλά σε συντομότερο χρόνο από αυτόν που προέβλεπε η αρχική ελληνική πρόταση (10ετία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ