Eurogroup: Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς τον Βαρουφάκη - Όχι στην παράταση του προγραμμάτος

Eurogroup: Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς τον Βαρουφάκη - Όχι στην παράταση του προγραμμάτος
Έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς την Ελλάδα. Η ανακοίνωση μετά το τέλος μιας συνεδρίασης του Eurogroup, το λεγόμενο κομμιουνικέ, κοινοποιείται χωρίς τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για την Ελλάδα!

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης δεν υπόγραψε το συμπέρασμα του Eurogroup το οποίο βλέπετε εδώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν.

Για πρώτη φορά σήμερα, η ανακοίνωση μετά το τέλος μιας συνεδρίασης του Eurogroup, το λεγόμενο κομμιουνικέ, κοινοποιείται χωρίς τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς η οποία εξ αυτού του λόγου μοιάζει να περιθωριοποιείται από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές ΄και επιρρίπτεται η πλήρης ευθύνη για το ναυάγιο στην ελληνική πλευρά η οποία -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους- διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου.

Το Eurogroup «λαμβάνει υπόψη την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται με προφανή σημασία ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την λήξη του προγράμματος...

Στο τέλος της ανακοίνωσης του Eurogroup υπάρχει η ευθεία προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τα κέρδη της ΕΚΤ από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων (SMP) ύψους 1,9 δισ.ευρώ, επειδή η τωρινή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά την λήξη του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας...


Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση Eurogroup, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν προσυπέγραψε η ελληνική πλευρά:

«Από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του κατεπείγοντος της κατάστασης, οι θεσμοί προχώρησαν σε μία συμβιβαστική πρόταση σχετικά με πολιτικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας την ευελιξία εντός τους τρέχοντος συμβιβασμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup υπήρξε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για επιπλέον υποστήριξη στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός συνεχούς προγράμματος με κατεύθυνση την ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιούλιου, που είναι μετά την λήξη του προγράμματος. Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες σχετικά με το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισόποσων κερδών του προγράμματος από τα ομόλογα SMP (επιστροφή κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα),
Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – στην οποία δε συμμετείχε η Ελλάδα – ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, και μετά την εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα, αν αυτό απαιτηθεί» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα ακολουθήσει και πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα».

Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, πως «η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και κομμάτι της Ευρώπης», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες που κορυφώθηκαν σήμερα μετά από μία εβδομάδα μαζικών εκροών καταθέσεων - κάτι που, όπως τόνισε, είναι εξόχως ανησυχητικό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν προστατευμένη από τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς σταθερότητας.
Καταλήγοντας, ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πως η απογοήτευση από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλη και πως, παρόλα αυτά και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες, θα κάνουν οτιδήποτε για να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Στις κρίσεις ενισχύεται η Ευρώπη», τόνισε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ