Κόντρα στην αισιοδοξία της Ελλάδας οι εκπρόσωποι των θεσμών - Απαντούν με Grexit και χρεοκοπία

Κόντρα στην αισιοδοξία της Ελλάδας οι εκπρόσωποι των θεσμών - Απαντούν με Grexit και χρεοκοπία
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα είναι από την Αθήνα που δηλώνει αισιόδοξη για μια συμφωνία είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Κριστίν Λαγκάρντ, εκπρόσωποι της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο λέξεις όπως Grexit και χρεοκοπία ενώ πληροφορίες θέλουν στο Euroworking Group της Πέμπτης να δόθηκε έως και τελεσίγραφο στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουνίου αλλίως το υπάρχον πρόγραμμα «χάνεται» αν και την πληροφορία διέψευσε η Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται σήμερα και πιθανότατα αύριο στο Brussels Group στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να συντονίζει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit για την Ελλάδα - αν και αρχικά εμφανίστηκε να δηλώνει ότι το Grexit είναι μια πιθανότητα, με τη γερμανική εφημερίδα στη συνέχεια να αποσύρει τον τίτλο αυτό καθώς πηγές του ΔΝΤ εξηγούσαν ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν μίλησε για πιθανότητα (possibility) αλλά για δυνητικό γεγονός (potential) - εκφράζοντας παράλληλα την άποψή της ότι ένα Grexit, «δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, υπογράμμισε ακόμη ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία της Αθήνας με του πιστωτές της.

Ανάλογο μήνυμα έσταλη και από τις Βρυξέλλες από τους κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις οι οποίοι με δηλώσεις τους έδειξαν ότι η συμφωνία δεν είναι κοντά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή μία συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο πως «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Μία μέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Αθήνα, σημειώνοντας ότι αρχίζει να βλέπει πλέον σχέδια μεταρρυθμίσεων «τα οποία έχουν ουσία». Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς» δήλωσε από την πλευρά του ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν αν και σημείωσε ότι «βλέπει πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του και συζητούνται όλα τα ζητήματα μεταρρύθμισης όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

«Έχουμε κάνει πρόοδο από την Τετάρτη αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της μηνιαίας έκθεσης για την δημοσιονομική σταθερότητα ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά καταγράφοντας ότι σημειώνεται σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Η EKT στο κείμενο κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα ενώ γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ