Συνεδριάζουν Brussels και Euroworking group για ΦΠΑ και δημοσιονομικό κενό
Η Αθήνα φαίνεται να παραβλέπει τις αξιώσεις των θεσμών και του προέδρου της Κομισιόν που μίλησε επισήμως για την ανάγκη εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον από τις αλλαγές στον ΦΠΑ (1% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, από τα σενάρια που παρουσίασε χθες ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών, περιείχαν δύο ή τρεις συντελεστές ΦΠΑ, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προτείνει κάτι που να αποδίδει κάτι παραπάνω 600-700 εκατ. ή έως 1 δισ. ευρώ το πολύ, εκτιμώντας ότι δεν αντέχει μεγαλύτερη επιβάρυνση η ήδη καθημαγμένη ελληνική οικονομία.
Και ενώ το ΔΝΤ δεν κάνει βήματα για να κλείσει η συμφωνία με τους τρεις θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συγκληθεί εκτάκτως το Eurgroup που θα σηματοδοτήσει το πέρας της αξιολόγησης για να εγκριθεί και η εκταμίευση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, την σκυτάλη παίρνει σήμερα το Euro-working group όπου εκπροσωπούνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εκεί να φανεί ποια στάση θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ειδικά μετά τα «καρφιά» του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας (αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χθες) πως … απορούν πού βλέπει την πρόοδο η Αθήνα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!
Σε συνδυασμό με τη στάση που θα τηρήσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών που εκπροσωπούνται στο Brussels group (Κομισιόν, ΕΚΤ, EFSF, ΔΝΤ) θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης μέχρι το σαββατοκύριακο και με ποιες προϋποθέσεις.