Εκβιάζει με μυστικά e-mails το ΔΝΤ: Τι απαιτούν οι δανειστές για συντάξεις και ΦΠΑ
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τα απανωτά μηνύματα, τις προειδοποιήσεις, τις απορρίψεις αιτημάτων, την επιμονή στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» προκαλεί την άμεση αντίδραση συνήθως της ελληνικής πλευράς, που σπεύδει να πείσει παραθέτοντας αριθμούς και σαφή στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, μέσω των εσωτερικών εγγράφων που με ηλεκτρονική μορφή εστάλησαν και παραλήφθηκαν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φαίνεται καθαρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ότι οι Θεσμοί και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε για «ανεξήγητους» λόγους είτε μερική είτε λάθος ενημέρωση, «κενά» δηλαδή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στα διάφορα επίπεδα, και ειδικά στα τεχνικά.
Για παράδειγμα σε e-mail που αφορά απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ προς το Brussels Group περιγράφεται η πρόοδος αλλά και τα «κενά», που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχαν απαντηθεί νωρίτερα μέσω των κλιμακίων.
Την ίδια ώρα που η εξέλιξη των έντονων και επιταχυνόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών έδειχνε ότι η συμφωνία είχε έρθει πολύ κοντά, καθώς είχε καταγραφεί σύγκλιση απόψεων για τα φορολογικά, τον ΦΠΑ, τα δημοσιονομικά, τα «κόκκινα» δάνεια και την ισχυροποίηση της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων, στο εν λόγω εσωτερικό έγγραφο το ΔΝΤ εστίαζε και στο πολυδαίδαλο παζλ των εργασιακών, ενώ εντόπιζε «χάσμα» στη διαπραγμάτευση, σχετικά και με το Ασφαλιστικό. Η «εκπληξη» όμως ήρθε, βάσει πάντα πληροφοριών, από την παράγραφο που είχαν συμπεριλάβει στο ηλεκτρονικό μήνυμα και αφορούσε τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση προτείνοντας να «παγώσουν» οι επαναπροσλήψεις.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, η «απόσταση» παρέμενε και τροφοδοτούσε σενάρια (σε δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα) για τη σύγκρουση κυβέρνησης και δανειστών. Ετσι, ενώ στην κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα από τις 6 Μαΐου αναφερόταν ρητά και κατηγορηματικά η «σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα», το ΔΝΤ εμφανιζόταν κόντρα στους ειδικούς και την πολιτική βούληση.
Μάλιστα -με βάση πηγές του Μαξίμου- επέμεινε ότι δεν πρέπει να ανατραπούν «πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί», υποστηρίζοντας σε σχετικό έγγραφό του ότι στον «τομέα αυτόν έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος κατά το παρελθόν».
Να σημειωθεί βέβαια ότι μόλις την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι χαιρετίζει τις νέες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε και στήριξε την ανάγκη διατήρησης του εργασιακού status μέχρι να βρεθεί η τελική λύση.
«Προϋπόθεση»
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο απανωτά και διαφορετικά μηνύματα από το ΔΝΤ συνδέουν τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό με την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης εντός του Μαΐου.
Η απάντηση, από το Μέγαρο Μαξίμου και την ομάδα διαπραγμάτευσης στο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο διαπίστωνε εμπλοκή στο Ασφαλιστικό, απεστάλη σε χρόνο d/t. Λέγεται ότι τα στελέχη που έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο στη διαπραγμάτευση ανακάλυψαν με έκπληξη ότι το αίτημα για περικοπές στις συντάξεις βασιζόταν σε λάθος στοιχεία και έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Το πρώτο που έκαναν ήταν να απαντήσουν με αναλυτικό «ραπόρτο» για τον σχεδιασμό που αφορά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να υπενθυμίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει την ειδική συζήτηση επί του θέματος αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αποδεχθεί πιέσεις για μείωση συντάξεων, είτε κύριων είτε επικουρικών.
Στελέχη που έχουν πρόσβαση στο κέντρο λήψης αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης, «αποκαλύπτουν» στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ότι η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αποδεικνύει ότι οι Θεσμοί δεν χάνουν χρόνο για να αποτυπώσουν την εικόνα που πραγματικά εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο η ελληνική ομάδα κρούσης που ανέλαβε να φτάσει στον στόχο της συμφωνίας, είναι σε ανοιχτή «γραμμή» με τους Θεσμούς και απαντά εγκαίρως σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν - γι 'αυτό και τα στελέχη της ομάδας κρούσης εκπλήσσονται όταν δέχονται e-mails που κατά την άποψή τους έχουν ήδη διασταυρωθεί με τα δεδομένα και εκ των προτέρων έχουν απαντηθεί στην κάθε λεπτομέρειά τους!
Η κυβέρνηση, πάντως, αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ενταθούν οι πιέσεις. Μάλιστα, εφόσον ξεκινήσει αύριο διά ζώσης η συνεδρίαση του Brussels Group, είναι βέβαιο ότι προηγουμένως θα έχουν αποσταλεί κατά κύματα αντιφατικά μηνύματα, με τον ίδιο στόχο: Την «υπενθύμιση» δηλαδή ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι οι εταίροι εξακολουθούν να εναλλάσσονται μέσω των Θεσμών σε ρόλους «καλών» και «κακών» αγωγών της ενημέρωσης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.