Ολη η λίστα με τους φόρους που κλειδώνει τη συμφωνία

Ολη η λίστα με τους φόρους που κλειδώνει τη συμφωνία
Θέματα φορολογικού ενδιαφέροντας που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίασε επί πέντε ώρες, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τη βασική εισήγηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και το ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Σε πολλές από τις ενότητες που άνοιξαν τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια φορολογικών μέτρων, εκ των οποίων άλλα είναι άμεσης εφαρμογής και είναι σχετικά «ανώδυνα», καθώς δεν προκαλούν φοροεπιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και άλλα θα πάνε σε δεύτερη φάση, αφού βρίσκονται σε συνάρτηση με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Brussels Group.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε, σύμφωνα με την Ημερησία συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους. Επίσης το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Στα μέτρα που παραμένουν ανοιχτά περιλαμβάνονται:

1. Οι ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με την επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή, ο οποίος θα συνοδεύεται με έναν μειωμένο συντελεστή, στο οποίο θα υπαχθούν τα φάρμακα και ορισμένες κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής. Τα «παζάρια» για το ύψος των συντελεστών συνεχίζονται με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τους δανειστές να επιμένουν ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 20% και ο μειωμένος στο 10%, ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι συντελεστές να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου έπεσε και το θέμα που είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το in.gr σχετικά με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ακόμη εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη φορολογική διοίκηση και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σχετικά με το ασφαλιστικό τονίστηκε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στην μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αλλά και στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται διατεθειμένη να αναστείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ.

2. Η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα μόνο για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ η κυβέρνηση στοχεύει σε πρόσθετες εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να καταθέσει στη Βουλή ένα «ανώδυνο» σχέδιο νόμου που θα επικεντρώνεται στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αύξηση της εισπραξιμότητας. Ταυτόχρονα, θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα προβλέπουν τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το πρώτο πακέτο μέτρων που θα πάρει σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή θα περιλαμβάνει:

Αδήλωτες καταθέσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή φορολόγησης ο οποίος θα κινείται μεταξύ 15% - 20% με κίνητρο την άρση των ποινικών διώξεων για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τις «κρυφές» καταθέσεις. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα αλλά και για αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό.

Περαίωση «ξεχασμένων» δηλώσεων. Το σχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων, αρχικών ή τροποποιητικών για κάθε λογής φόρους και τέλη (εισόδημα, ΦΠΑ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, αλλά όχι τέλη κυκλοφορίας και Ε9) για οποιαδήποτε χρονική περίοδο έως το τέλος του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογούσε ακόμα και δέκα χρόνια πίσω, χωρίς την παραμικρή προσαύξηση ή πρόστιμο.

«Λοταρία» με αποδείξεις. Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

Πιλοτική εφαρμογή καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) στις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που πραγματοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές. Στόχος είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

Περαίωση περίπου 64.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Τέλος διαμονής 1 έως 5 ευρώ στα ξενοδοχεία. Η επιβολή του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το εάν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ανεξάρτητη η ΓΓΔΕ. Στη δημιουργία ενός συμβουλίου διοίκησης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από πολιτικές παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση μετά από πιέσεις των θεσμών. Το συμβούλιο αυτό θα έχει ως αρμοδιότητα τη λήψη αποφάσεων που σήμερα λαμβάνονται από κεντρικούς φορείς της κυβέρνησης, ενώ, επίσης, θα εγκρίνει διοικητικές πολιτικές που αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό (επιλογές, προαγωγές κ.λπ.), θα παρακολουθεί την υλοποίηση στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, θα παρακολουθεί την απόδοση της διοίκησης, θα εγκρίνει οργανωτικές αλλαγές, ενώ θα εγκρίνει και τη χρήση του προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, θα επιλέγει τον επικεφαλής και τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης εσόδων, ενώ στη σύνθεσή του θα περιλαμβάνονται και ξένοι εμπειρογνώμονες και ίσως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Καθιέρωση της υποχρέωσης πληρωμής με πλαστικό χρήμα για κάθε συναλλαγή πάνω από ένα όριο.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης.Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη και επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω. Για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών έως και 2.500 κυβικών παραμένει ο φόρος στο 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης, ενώ για υψηλότερου κυβισμού ο φόρος αυξάνεται από 10% που είναι σήμερα σε 13%. Για τις πισίνες και τα αεροσκάφη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από 10% σε 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα σκάφη αναψυχής θα είναι κλιμακωτός από 5% - 13%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να μην προχωρήσει το μέτρο αυτό καθώς αποδίδει ελάχιστα έσοδα.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής.Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό, θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ