Στον έλεγχο Δραγασάκη οι διαπραγματεύσεις μετά την «παράκαμψη» Βαρουφάκη

Στον έλεγχο Δραγασάκη οι διαπραγματεύσεις μετά την «παράκαμψη» Βαρουφάκη
Στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από τη στασιμότητα και την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης έχει η απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναδιανείμει τους ρόλους ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τις επαφές με τους εταίρους.

Η βασική επιλογή της «οπισθοχώρησης» του Γιάννη Βαρουφάκη και της ενίσχυσης άλλων κυβερνητικών στελεχών, μόνο τυχαία δεν είναι, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Η ανάγκη να ξεφύγει η όλη διαδικασία από την αντιπαράθεση, στα όρια της βεντέτας, του υπουργού Οικονομικών με τους ευρωπαίους ομολόγους, είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε χάσει πολλούς χρήσιμους συνομιλητές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων να μην έχει και σαφή εικόνα για τις διεργασίες που συντελούνταν κάθε φορά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναπτυχθούν άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας με ευρωπαϊκά κέντρα, κάτι που φάνηκε στην ανακατανομή των ρόλων.

Κυρίως δε ήταν εμφανές ότι το βάρος του όλου εγχειρήματος είχε πέσει εδώ και καιρό στον ίδιο τον πρωθυπουργό και η διαπραγμάτευση είχε μετατοπιστεί στην αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης και όχι στις επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών ή τους τεχνοκράτες.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, τουλάχιστον στο εσωτερικό, να εμφανιστεί ότι έκανε πίσω στις απαιτήσεις των εταίρων και παραγκώνισε τον κ. Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει και το Πρώτο Θέμα, ο κ. Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι υποκύπτει σε τέτοιου είδους πιέσεις. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στον υπουργό Οικονομικών, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη διαπραγματευτική στάση γίνεται επί της «λίστας Βαρουφάκη» και ότι υπάρχει «δίδυμο» πλέον στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, το οποίο αποτελείται από τους «Βαρουφάκη – Τσακαλώτο». Αποφεύγουν δηλαδή να παρουσιάσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως τον άνθρωπο που παίρνει πάνω του την προσπάθεια.

Γεγονός είναι όμως ότι το βάρος πέφτει σε ένα άλλο «δίδυμο», στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Πέρα από τις προσωπικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις το επίπεδο των ηγετών ο κ. Τσίπρας, καθοριστικό ρόλο στις επαφές με τους εταίρους διαδραματίζει πλέον ο υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς.

Ο τελευταίος μάλιστα έχει απευθείας επαφή εδώ και καιρό με ευρωπαίους παράγοντες όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και με το ΔΝΤ και είναι ο μοναδικός ίσως άνθρωπος που γνωρίζει τα πάντα γύρω από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού, σε λεγόμενα «τεχνικά ζητήματα» και στην προετοιμασία της συμφωνίας, κρίσιμο ρόλο αποκτά ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς. Οτιδήποτε περάσει δηλαδή μέσα στο κείμενο της συμφωνίας θα τελεί υπό την έγκριση του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Αντίστοιχα ισχυρό ρόλο και απευθείας εικόνα και καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων έχει και ο κ. Δραγασάκης, λόγω και της ιδιότητάς του ως οικονομολόγος. Ο κ. Τσκαλώτος, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης, θεωρείται δικής του επιλογής και επιρροής, κινούνται και οι δύο στο ίδιο κλίμα. Επίσης ο γεγικός γραμματέας του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που θα έχει την ευθύνη των επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια ανήκει στον στενό του κύκλο.

Το ενδιαφέρον στις διεργασίες είναι ότι στις συσκέψεις της ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης, πέραν των παραπάνω, καλούνται πλέον ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Και οι δύο γιατί μία κρίσιμη μάχη θα δοθεί προκειμένου να περάσει από τους βουλευτές και το κόμμα η όποια συμφωνία.

Το Μαξίμου θέλει να έχει εικόνα για τις διαθέσεις βουλευτών και στελεχών, καθώς και ευθεία επικοινωνία με τους επικεφαλής, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και να μην υπάρξουν διαρροές και σχίσματα.

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ