Μηνύματα από το Βερολίνο λίγο πριν τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα
Σημειώνεται ότι η παραπάνω δήλωση έγινελίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ ανέφερε την Ιρλανδία ως το παράδειγμα χώρας που ακολούθησε πολιτικές προσαρμογής και εν τέλει επιβραβεύτηκε με ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Αυτό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και γερών [δημόσιων] οικονομικών», είπε, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη «δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος».
«Συνεπώς, το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, παρά το γεγονός ότι είναι αποδέκτης αξιοσημείωτης διεθνούς πίεσης» για αλλαγή αυτής της στρατηγικής, προσέθεσε. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε χώρα, όμως η Γερμανία έχει δεχτεί κριτική από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία για την επιμονή της σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την άρνησή της να επενδύσει στις πεπαλαιωμένες υποδομές της.
Το τετ α τετ
Το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενώ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Η συνάντηση αυτή, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον καγκελάριο τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος στην κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, o κ. Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά, το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και θα ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και να υπάρξει εκταμίευση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι προσδοκίες είναι χαμηλες καθώς η Καγκελάριος για ακόμη μια φορά θα πει ότι δεν είναι πολιτικό το θέμα και θα δείξει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας ότι διέξοδος θα υπάρξει μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και στο Eurogroup.