Πως θα κερδίσετε περισσότερα ρυθμίζοντας τα χρέη σας στην εφορία

Πως θα κερδίσετε περισσότερα ρυθμίζοντας τα χρέη σας στην εφορία
Με κεντρικό στόχο να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερο «ζεστό χρήμα» στο ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και περιμένει από τους οφειλέτες να ανταποκριθούν.

Οι τελευταίοι, μπορούν να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα να διαγράψουν ακόμη και το σύνολο των πρόσθετων φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί. Ποια είναι όμως τα «κόλπα» που εξασφαλίζουν και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος; Το «MoneyPro» εντοπίζει τα βασικότερα:

  • Αν διαθέτετε κάποια χρήματα, φροντίστε να τα προκαταβάλλετε μέσω της διαδικασίας που θα διαρκέσει αρχικά μέχρι τις 27 Απριλίου (υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης μέχρι 27 Μαίου κάτι που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη) έτσι ώστε να περιορίσετε το συνολικό ύψος της βασικής οφειλής κάτω από τα επίπεδα των 5000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων, θα μπορέσετε να ρυθμίσετε το υπόλοιπο χρέος σε όσες δόσεις θέλετε χωρίς να επιβαρύνεστε με τόκο (σ.σ οφειλές κάτω από 5000 ευρώ είναι άτοκες ενώ πάνω από 5000 ευρώ τοκίζονται με 3% τον χρόνο).
  • Επιδιώξτε τη μεταφορά από τις προηγούμενες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στην καινούργια. Η υπουργική απόφαση είναι σαφής και αναφέρει ότι «κατόπιν επιλογής του οφειλέτη μπορούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης η οποία είναι σε ισχύ». Βέβαια, για να γίνει το «προαιρετικό» πρέπει να προηγηθεί το υποχρεωτικό, δηλαδή να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση «το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλών. Η μεταφορά από την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων στην καινούργια συμφέρει καθώς:

-Μπορείτε να ρίξετε το επιτόκιο από το 4,56% με το οποίο τοκίζεστε σήμερα στο 3% (αν χρωστάτε πάνω από 5000 ευρώ) ή ακόμη και να το μηδενίσετε (αν οφείλετε λιγότερα από 5000 ευρώ)

-Μπορείτε να αυξήσετε στην πράξη των αριθμό των δόσεων. Πρώτον αν η οφειλή ξεπερνά τις 15000 ευρώ οι δόσεις αυτομάτως από 72 μπορούν να αυξηθούν σε 100. Δεύτερον, αύξηση δόσεων μπορεί να προκύψει λόγω της μείωσης του ελάχιστου ποσού μηνιαίας καταβολής από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ (σ.σ όποιος χρωστάει 1000 ευρώ μπορεί να πληρώσει σε 50 μήνες και όχι σε 20 μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα)

-Μπορείτε να «κουρέψετε» όχι μόνο προσαυξήσεις –κάτι που συνέβαινε και με την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων- αλλά και πρόσθετους φόρους και πρόστιμα
Μπορείτε να τακτοποιήσετε οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

  • Αν διαθέτετε επαρκή ρευστότητα για να σβήσετε ολόκληρο το χρέος σας καλό είναι να προτιμήσετε τη διαδικασία της εφάπαξ καταβολής (δηλαδή τη διαδικασία που με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα διαρκέσει έως τις 26 Μαϊου με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης έως τέλος Ιουνίου) και όχι τη διαδικασία της προκαταβολής η οποία θα λήγει –εφόσον ανακοινωθεί η παράταση- στις 27 Μαίου. Υπάρχει ένας σοβαρότατος λόγος για τον οποίο δίδεται αυτή η συμβουλή: με τη διαδικασία της προκαταβολής ΔΕΝ κουρεύεις πρόστιμα και πρόσθετους φόρους παρά μόνο προσαυξήσεις. Το «κούρεμα» για τα «πάντα όλα» (προσαυξήσεις, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους) γίνεται μόνο μέσα από τη διαδικασία των δόσεων (μιας έως 100). Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι αρκετά κατατοπιστικό ως προς το ποια είναι η διαφορά: φορολογούμενος χρωστάει 15.000 ευρώ τα οποία αναλύονται ως εξής:
  1. 5000 ευρώ από κύριο φόρο
  2. 5000 ευρώ από πρόσθετο φόρο και
  3. 5000 ευρώ από προσαυξήσεις

Αν ο οφειλέτης πάει να πληρώσει 5000 ευρώ μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής, δεν θα μηδενίσει το κοντέρ. Θα διαγραφεί μεν το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις αλλά θα μείνει ως υπόλοιπο το ποσό των 5000 ευρώ. των πρόσθετων φόρων που δεν μπορεί να διαγραφεί μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής (σ.σ δεν ρο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). Αν κάποιος οφειλέτης κάνει αυτό το λάθος, θα πρέπει στη συνέχεια να μπει στη διαδικασία των δόσεων και να επιλέξει τις λιγότερες δυνατές (δύο έως πέντε) ώστε να διαγράψει και το 90% των πρόσθετων φόρων ή 4500 ευρώ). Γενικά, όσοι έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους λόγω παραβάσεων στις οποίες είχαν υποπέσει στο παρελθόν καλό είναι να επιλέγουν τη διαδικασία των δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή που τους δίνει τη δυνατότητα (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων) να απαλλαγούν από το 30% έως και το 100% των πρόσθετων βαρών.

  • Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής και των τρεχουσών οφειλών προς την εφορία (δηλαδή των οφειλών που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής). Αντίθετα, το να χάσετε τη ρύθμιση, είναι πολύ κακό καθώς μπορούν να «ξαναγεννηθούν» όλες οι οφειλές –κυρίως οι προσαυξήσεις- που θα έχετε διαγράψει ειδικά μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής. Αν λοιπόν αντιμετωπίσετε δυσκολίες στο μέλλον, είναι προτιμότερο να συνεχίσετε να εξυπηρετείτε τη ρύθμιση και να αφήσετε τις τρέχουσες υποχρεώσεις για αργότερα. Προσοχή όμως: άλλο το να μην πληρώσετε τις τρέχουσες οφειλές και άλλο το να μην υποβάλλετε τις δηλώσεις. ΟΙ δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται στην ώρα τους (ή τουλάχιστον να μην υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών) καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ρύθμιση χάνεται.
  • Η ρύθμιση σας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλετε ακόμη και «ξεχασμένες» φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών. Είναι καλή ευκαιρία καθώς ο φόρος που θα προκύψει θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 100 δόσεις ενώ οι πρόσθετοι φόροι θα μπορούν να κουρευτούν. Έτσι, το βάρος θα μειωθεί αισθητά. Προσοχή διότι μπορεί να χρειαστεί οι δηλώσεις να υποβληθούν χειρόγραφα στις εφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ