Reuters: Η Ελλάδα θα πληρώνει με μεταχρονολογημένα ομόλογα

Reuters: Η Ελλάδα θα πληρώνει με μεταχρονολογημένα ομόλογα
«Δεν βλέπουμε πρόοδο», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση του ζητήματος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξετάσει σενάριο στο οποίο τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας και ξεκινά να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους με IOUs, δημιουργώντας ένα δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση της σχετικής άσκησης, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και εντείνονται οι ανησυχίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι θέλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην το κάνει, σε μια εργασία που έχει αναλάβει το τμήμα της τράπεζας που εξετάζει «αντίξοα» σενάρια.

Μια ελληνική στάση πληρωμών θα αναγκάσει την ΕΚΤ να δράσει και πιθανότατα να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ΙΟUs για να μην χρησιμοποιήσει ευρώ.

"Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο... Οπότε πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια", δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση του ζητήματος. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι "η κεντρική τράπεζα δεν εμπλέκεται σε εικασίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα".

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξετασθεί ένα τέτοιο σενάριο, καθώς η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τα τέλη του μήνα.

Η Ελλάδα διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι θα χρειαστεί να «τραβήξει» και τα τελευταία της διαθέσιμα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του μήνα.

Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το σενάριο

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αναφέρει ότι η χρήση ΙΟUs για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την κρίση και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί κρατικές πληρωμές σε IOUs αντί για ευρώ, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς αυτοί οι πολίτες θα σπεύσουν να τραβήξουν καταθέσεις.

Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOUs ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από τον ELA καθώς η ΕΚΤ δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

"Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν", αναφέρει η πηγή του Reuters. "Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ". Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν και από άλλους με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.

"Με ένα παράλληλο νόμισμα... είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο", ανέφερε δεύτερη πηγή.

Οι Έλληνες επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για στάση πληρωμών. Ωστόσο, σε πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις πληρωμές χρέους, εάν κληθεί να κάνει την επιλογή.

Τα συμπεράσματα του "τομέα αντίξοων σεναρίων" της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς και ριζοσπαστικές ενέργειες.

Διαψεύδει η Αθήνα

Το δημοσίευμα του Reuters πάντως, διαψεύστηκε άμεσα από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ