Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και η ρήξη με τους Ευρωπαίους
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε πρώτος αυτό το επικίνδυνο γαϊτανάκι, όταν ζήτησε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- από πολίτη στα Χανιά να εξακολουθεί να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ «και μετά τη ρήξη».
Η φράση αυτή προκάλεσε αμηχανία στα πολιτικά κόμματα και συναγερμό στην κοινή γνώμη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως απάντησαν ότι ο κ. Βαρουφάκης αναφερόταν στη ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Τσακαλώτος: Είμαστε έτοιμοι για ρήξη με τους δανειστές
Και ενώ ο θόρυβος από την ατάκα Βαρουφάκη στα Χανιά δεν είχε κοπάσει, νέα βόμβα έπεσε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, που υποστήριξε πως «σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια, για να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη». Μιλώντας στο Star και την Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά πως «τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”», ενώ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων.
Δεν μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως με τους εταίρους «υπάρχει μία συμφωνία ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα». Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως «το μεγάλο ζήτημα στη φορολογία είναι ότι δεν μαζεύουμε τον ΦΠΑ» και υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν βοηθά την οικονομία.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, είπε πως θα καταργηθεί και το 2015 οι Ελληνες θα πληρώσουν τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει. Εντούτοις, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή «δεν είναι μέσα στη λίστα μεταρρυθμίσεων που συζητάμε».
Βούτσης: Εργαζόμαστε για να μη συμβεί ρήξη
Στην εκτίμηση πως «θα υπάρξει μια έντιμη συμφωνία» με τους Ευρωπαίους εταίρους προχώρησε ο υπουργός Eσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μιλώντας στον Real FM, o κ. Βούτσης τοποθετήθηκε για τα σενάρια περί ρήξης, λέγοντας πως «δεν φλερτάρουμε με τη ρήξη, την απευχόμαστε, εργαζόμαστε για να μη συμβεί», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μία «πολιτική κόντρα», καθώς η άλλη πλευρά δεν θέλει ο «ιός» της λιτότητας να αποκατασταθεί με μια άλλη πολιτική.
Κληθείς να σχολιάσει, μάλιστα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «αμυντική θέση» εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει «μεταρρυθμίσεις που θα έχουν το δικό μας πρόσημο. Αν υπάρχουν πιέσεις -τις οποίες εγώ δεν γνωρίζω- εργασιακά, απολύσεις κ.λπ., είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σ' αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε.
«Δεν έχουμε ανάσα για ανάπτυξη»
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του και για τις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω μία μόνιμη ανησυχία που αφορά στο ότι μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Και στην καλύτερη συμφωνία που θα υπογράψουμε για γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ανάσα σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη».
Τέλος, περιέγραψε μία κατάσταση μονομερών ενεργειών από την άλλη πλευρά, εξηγώντας πως «μονομερώς πληρώνουμε κάθε υποδόση των funds τη στιγμή που μονομερώς δεν μας δίνονται ενέσεις ρευστότητας από το 1,2 δισ. που μας χρωστάνε, τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μονομερώς δεν μας τα δίνουν».
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές -σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς κύκλους- συνοψίζονται στα εξής:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να συζητήσει αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Δεν θα υπάρξουν μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών, ούτε μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
ΦΠΑ: Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν είναι να μιλήσει για άλλες -από τις υπάρχουσες- κλίμακες στον ΦΠΑ.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Είναι κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μιλούν για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αναπτυξιακό πρόσημο.
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ: Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση. Αντιθέτως, στα... σκοτεινά σημεία υπάγονται οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Κουβέλης: Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα
Ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι «η λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα κατατεθεί στους εταίρους, είναι έτοιμη». Μάλιστα, εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο προσεχές Eurogroup» και υπογράμμισε ότι «οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δρομολογηθεί η ανάπτυξη».