Εγκαινίασαν Δραγασάκης και Μα Κάι το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα,σε ευχάριστο κλίμα, στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.
Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Στην παρέμβαση του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο.
Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών. Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ειρηνικός και επιδιώκουμε σταθερές και φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής μας.
Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας με σημαντικές εστίες έντασης στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ. και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ' όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες.
Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο τον διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.
Στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:
Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων. Ακριβώς, γι' αυτό κύριε αντιπρόεδρε, υπογραμμίζω ότι εδώ έχουμε μια στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις χώρες μας.
Δεύτερον, η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μία πολιτική σημασία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος και τον στόχο αυτόν ακριβώς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Τέλος, η ανάπτυξη των σχέσεων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία από την άποψη του πολιτισμού, όπως ήδη ανέφερα». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ.κ Δραγασάκης και Μα Και εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015». Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας».
Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Χρειάζονται μέτρα για προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία
Οι προκλήσεις για την ελληνική ναυτιλία
Γιάννης Δραγασάκης: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με πυρά κατά Κασσελάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας
Αύξησαν την παρουσία τους οι ελληνικές τράπεζες στην χρηματοδότηση της ναυτιλίας
Πρωτιά για τη Eurobank
Αποπληρωμή "ακριβών" δανείων και το 2025 προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο
Νέο σήμα στις αγορές
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του 2024
Εως τέλος του έτους, αναμένεται να προκηρυχθούν τρία επιμέρους προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει της ετυμηγορίας από την Fitch
H Fitch από τον περασμένο Ιούνιο αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και προοπτικές σταθερές.
ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Πώς σχολιάζει το υπουργείο την έκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμός 2,4% για την Ελλάδα το 2025 - Υψηλά πλεονάσματα
Η δημοσιονομική εικόνα και η μείωση του χρέους.
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο - Αυξημένα φορολογικά έσοδα
Η εικόνα του Οκτωβρίου
Χατζηδάκης: Η εκτίμηση για το πλεόνασμα και η αλλαγή στον φόρο μισθωμάτων
Καμία παράταση δεν θα δοθεί πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
Κ. Χατζηδάκης: Έχουμε περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους
Συνδυασμός ανάπτυξης με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΥΠΕΘΟ: Η οικονομία καλύπτει κάθε μέρα το χαμένο έδαφος
Τώρα ανακάλυψαν ορισμένοι τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης!
ΟΟΣΑ: Στον «χαμηλά» η Ελλάδα στους δείκτες ευημερίας - Tον 3ο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες
Ο ΟΟΣΑ συγκρίνει το σήμερα, με τους δείκτες του 2010, και καταγράφει σε ποιους τομείς…
"Μαγνήτης" τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια - Στα 21 δισ. ευρώ το ενεργητικό τους αυξημένο κατά 5,3 δισ
Στα 13 δισ. οι εισροές από τον Απρίλιο του 2020
Η Λαγκάρντ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν την Ένωση Κεφαλαιαγορών
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συζήτησαν πώς να βελτιώσουν την προβληματική ανταγωνιστικότητα της Ένωσης…
18/11/2024 00:00
Alpha Bank: Εάν δεν αγοράζει ο Ολλανδός, τότε ποιος...
17/11/2024 14:51