Guardian: Οι Γερμανοί χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Γερμνανοί πολίτες λένε ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν παιδί που έχει εκνευρίσει τους πάντες.
Αποσπάσμα από την εφημερίδα:
«Σε ένα περίπτερο εφημερίδων στο Βάνζεε, ένα πολυσύχναστο προάστιο του δυτικού Βερολίνου, η Κριστιάνε Σνάιντερ αγοράζει, όπως κάθε ημέρα, την αγαπημένη εφημερίδα της. Τίποτα, όμως, δεν προσελκύει περισσότερο την 67χρονη συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο από το ελληνικό ζήτημα.
Δεν είναι παράξενο – όλοι οι Γερμανοί την ίδια ανησυχία έχουν. Τι ζητούν οι Έλληνες και τι θα δώσουν οι Γερμανοί.
«Για πόσο καιρό ακόμα θα τους χτυπάμε την πλάτη, θα τους λένε πως όλα είναι μια χαρά και θα τους δίνουμε έξτρα 100 εκατομμύρια; Αν ο γιος μου ερχόταν συνέχεια και μου ζητούσε χρήματα, φυσικά, θα τον βοηθούσα άμεσα, αλλά θα περίμενα να κάνει και ο ίδιος κάνει για να διορθώσει το πρόβλημα που εκείνος δημιούργησε», λέει η Σνάιντερ
Η Σνάιντερ δεν είναι η μόνη – οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μια σαφή αντιστροφή της κοινής γνώμης που πλέον τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Και αυτό το συναίσθημα είναι πιθανό να το διακρίνει και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Κατά τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Όπερμαν λέει: «Σαφώς, η κοινή γνώμη ενοχλείται, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε τους κινδύνους που θα επέφερε η έξοδος της ασθενέστερης χώρας της Ευρωζώνης, από το κοινό νόμισμα».
Ο Guardian συμπληρώνει: «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι κατά την τελευταία ομιλία της στο κοινοβούλιο, η Μέρκελ προκάλεσε το νευρικό γέλιο σε κάποια μέλη. Όσοι πιστεύουν πως η διαφωνία θα είναι πιο πιθανή στη συνάντηση με τον Τσίπρα, παρά η συμφωνία».
Υποσημειώνει, δε, το άρθρο πως η ατμόσφαιρα μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας είναι πολύ τεταμένη το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις και τις απειλές ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα προωθηθούν μέχρι το Βερολίνο. Και μέσα σε όλα ο λεκτικός πόλεμος Σόιμπλε-Βαρουφάκη, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Ο Γκιόργκ Φράνκε, ένας 57χρονος ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στο Πόντσνταμ, αναφέρει: «Η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι παιδική, αλλά στο θέμα των αποζημιώσεων έχει δίκιο. Όλοι μας ξέρουμε τις ωμότητες των Ναζί εναντίον των Εβραίων, αλλά ξέρουμε ελάχιστα για το τι πραγματικά έκαναν στην Ελλάδα. Κι εγώ μόλις πρόσφατα έμαθα κάποια πράγματα».
Τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την έλλειψη συζήτησης γύρω από το τι συνέβη στο παρελθόν; Πολλά πράγματα συνέβησαν. Οι Έλληνες από τη δεκαετία του '60 άρχισαν να καταφτάνουν στη Γερμανία για να δουλέψουν ως εργάτες, ενώ το κύμα των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα ποτέ δεν μειώθηκε. Αντιθέτως, ο μέσος Γερμανός λατρεύει να κάνει διακοπές στα ελληνικά νησιά.
Ο Φράνκε, αν και είναι θετικά διακείμενος στο θέμα των αποζημιώσεων, δεν διστάζει να αναφερθεί και στις ανησυχίες του: «Μας ζητούν τόσα χρήματα, όσο είναι περίπου και το χρέος τους. Αυτό με κάνει λίγο ύποπτο για τις προθέσεις τους. Για εμάς η λέξη «χρέος» σημαίνει και «ενοχή». Οι Έλληνες παίζουν με αυτό το πράγμα».