Οι ξένοι πουλάνε στις ελληνικές επιχειρήσεις μόνο με... μετρητά
Το φαινόμενο που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, έχει να κάνει με την σημαντική αύξηση του αριθμού των ξένων προμηθευτών που ζητούν ακόμη και την προεξόφληση του 100% των παραγγελιών που λαμβάνουν, καθώς η δυσκολία που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, δεν αφήνει στους ξένους και πολλά περιθώρια ανάληψης ρίσκου, που θα σήμαινε μια πίστωση για 30 ή 60 ημέρες. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «moneypro» συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας του με ξένο προμηθευτή, μέχρι σήμερα δεν κατέβαλε προκαταβολή για την παραγγελία του, μόλις την περασμένη Τρίτη του ζήτησαν να στείλει προέμβασμα όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
«ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ...»
Στην περίπτωση Έλληνα εισαγωγέα, ξένες τράπεζες δεν δέχθηκαν εγγυητική ελληνικής συστημικής τράπεζας (σ.σ.: η παραγγελία στο έγγραφο που παραθέτουν το moneypro, με τα στοιχεία των εταιριών και ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στη διάθεση μας) για παραγγελία 1.000.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας έλαβε την εξής απάντηση από τον προμηθευτή: «Both Barclays UK and Erste Bank Austria do NOT want to accept ILOC from Greek bank. Due to the political climate many EU banks think that it is too risky to work with Greece. Sorry we need to find another solution». Σε μετάφραση πολύ απλά σημαίνει ότι «τόσο η Barclays όσο και η Erste Bank Austria δεν θέλουν να αποδεχθούν ILOC από ελληνική τράπεζα. Λόγω του πολιτικού κλίματος πολλές τράπεζες της ΕΕ πιστεύουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να συνεργαστούν με την Ελλάδα. Λυπούμαστε, αλλά πρέπει να βρούμε άλλη λύση».
Σε άλλον επιχειρηματία που μίλησε στο moneypro, ο προμηθευτής, του έδωσε ημερομηνία παράδοσης πέντε εβδομάδων, όταν για την ίδια παραγγελία ο χρόνος παράδοσης ήταν μόλις δέκα ημέρες. Στο ερώτημα μας γιατί συνέβη αυτό, η απάντηση που πήραμε ήταν για να διαπιστώσει αν μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός.
Εισαγωγική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των λιπαντικών για πλοία, με τζίρο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και συνεπέστατη έως σήμερα, αφού πριν λίγες μέρες της ζητήθηκε από Ιταλικό πολυεθνικό όμιλο με τον οποίο συνεργάζεται η προεξόφληση του συνολικού ποσού της παραγγελίας.
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα μας ο Ιωάννης Παπαγεωργάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ), η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται μετά την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα μας, αφού σταμάτησαν οι πιστώσεις των ξένων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Οι ξένοι έχουν αγριέψει πολύ και έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς την χώρα μας. Μας ζητάνε να προπληρώσουμε όλα τα εμπορεύματα που θα μας στείλουν. Και το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο γιατί στην περίπτωση για παράδειγμα του μηχανολογικού εξοπλισμού, χρειάζεται 2 με 3 μήνες για να συναρμολογηθεί και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τον προπληρώσουμε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Το μόνο παρήγορο κατά τον κ. Παπαγεωργάκη είναι ότι δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι πρόσφατα το φαινόμενο του 2012 που οι μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι (Coface Euler-Hermes, Atradius) είχαν σταματήσει να ασφαλίζουν τις εξαγωγές ξένων επιχειρήσεων προς την χώρα μας καθώς οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γινόταν δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Κορκίδης: Απαιτούνται 5 δισ. ευρώ
Και τα παραπάνω παραδείγματα επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και τραπεζικών εγγυήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού απαιτούνται επιπλέον 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας, κάτι που στη σημερινή συγκυρία θεωρείται πρακτικά αδύνατο λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
«Καθημερινά οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους. Η αξία των εισαγωγών των αγαθών στη χώρα ετησίως ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δις ευρώ μετρητά, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.α., ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά είναι ορατός» δηλώνει ο κ. Κορκίδης
Και συμπληρώνει: «Δεν θα πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας, πως το τελευταίο διάστημα έχει ουσιαστικά περιοριστεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πολλές φορές οι προμηθευτές του εξωτερικού λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν εγγυητικές ξένων τραπεζών.Σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για 4ο χρόνο (αρνητική πιστωτική επέκταση επι 50 μήνες).»
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ