Η Γερμανία απέρριψε την ελληνική πρόταση - Ο δρόμος για συμφωνία θα είναι μακρύς
«Η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για "συμφωνία γέφυρα" που θα έδινε περιθώριο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους που συνδέονται με το ισχύον πρόγραμμα» αναφέρεται σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο στην ίδια αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται ότι «παρά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπαναχωρήσει στις προσπάθειές του για κούρεμα του χρέους. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να παίξει ένα πιο μακρόχρονο παιχνίδι».
Σύμφωνα με το άρθρο, «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι χωρίς ισχυρά επιχειρήματα. Ούτε η ίδια, ούτε οι συνέταιροί της στην ευρωζώνη θέλουν να βγει η χώρα και να υποστεί τις άμεσες δραματικές συνέπειες μια εξόδου, όταν μάλιστα οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί μια ύφεση αντίστοιχη με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του1929, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι άνεργο».
Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Dan Davies, «το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι πότε και πως το χρέος αυτό θα ρυθμιστεί». Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι ως πρόταση «είναι να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ένα βήμα πίσω, από τις προεκλογικές της εξαγγελίες για κούρεμα του χρέους και να αντιπροτείνει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο μεταξύ, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στους Γερμανούς πολιτικούς να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αν και έχουν χάσει στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν έχουν ενδώσει στις απαιτήσεις για δημοσιονομική λιτότητα στην ευρωζώνη».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «αν όλες οι πλευρές "παίξουν" το πολιτικό παιχνίδι με τα καλύτερα πλεονεκτήματά τους, η ΕΚΤ θα έχει μια συμφωνία για την Ελλάδα και θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ με σφιχτό λουρί. Έτσι η Ελλάδα θα πετύχει τη μερική χαλάρωση των όρων του μνημονίου και η Γερμανία θα μπορεί να αισθάνεται ότι κέρδισε μια σημαντική αντιπαράθεση».
Δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στις προοπτικές που υπάρχουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του. «Αν συμφωνηθεί το "πρόγραμμα γέφυρα"», όπως σημειώνεται, «αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η ΕΚΤ τη θέση της για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, θα δώσει όμως στους πολιτικούς χρόνο για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα. Αν στο επερχόμενο Eurogroup συμφωνηθεί το "πρόγραμμα γέφυρα", θα υπάρξουν μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Με τον Βαρουφάκη σήμερα να λέει ότι δεν συμφώνησε ούτε στο να διαφωνεί με τον Σόιμπλε, ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας θα είναι μακρύς».
Τέλος, τονίζεται ότι «αν υπάρξει παντελής αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να υιοθετήσει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει λόγω της κατοχής και έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα».
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC δημοσιεύεται ανταπόκριση από το Βερολίνο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με τίτλο: «Η ελληνική γοητεία ξεφούσκωσε στο Βερολίνο» σημειώνοντας ότι «δέκα μόλις ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι αναλυτές περιμένουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Όπως επισημαίνεται, «αν και κανείς δεν περίμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έπειθε τον λ. Σόιμπλε να ενδώσει στο κούρεμα του χρέους και στο πρόγραμμα λιτότητας, υπήρχαν λίγα μόνο σημάδια ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του «συμφώνησαν ότι διαφωνούν» και ότι «ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δεν ήταν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Όμως δεν συμφωνούμε στο τι πρέπει να κάνουμε τώρα, παρά την έντονη και ανοιχτή συζήτηση».
Σύμφωνα με τον Gary Jenkins της LNG Capital, «μια συμβιβαστική λύση εξακολουθεί να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «το λεγόμενο Grexit μπορεί να συμβεί από ατύχημα» και «για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να μετριάσουν τις θέσεις τους».
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ