Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά

Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά
Περίοδο πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης προβλέπουν οι διεθνείς και εγχώριοι φορείς και οργανισμοί για την χώρα μας. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του γιατον προϋπολογισμό του 2015 κατηγόρησε τονεισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι μόνος που αμφισβητεί τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, και υπογράμμισεπως οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά ενώ παράλληλα ο προϋπολογισμός καταγράφει αντίστοιχα για τρίτη φορά, την επίτευξη «σημαντικού» πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2014, η χώρα παρουσιάζει εκ νέου θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μετά 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, ενώ το 2015, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, η κατανάλωση και η απασχόληση αναμένεται να αυξηθούν.

Τα αποτελέσματα αυτά - τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - επιτεύχθηκαν με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που καταβλήθηκε κυρίως από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οπότε στην παρούσα φάση «οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πάνε χαμένες» και ότι «η θετική αυτή εξέλιξη θα καταστεί διατηρήσιμη».

Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και το «ασφυκτικό πλαίσιο» της διαδικασίας των «σκληρών και σύνθετων» διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε:«Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, και βεβαίως το θέμα του προϋπολογισμού του 2015, με σύνεση, ρεαλισμό, πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή, μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς».

Επί των προβλέψεων του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας αντιμετώπισε την κριτική της αντιπολίτευσης, παρατηρώντας πως και πέρυσι οι εισηγητές της θεωρούσαν υπεραισιόδοξες τις παραδοχές του, και μη ρεαλιστική την υλοποίησή του, με αποτέλεσμα να διαψευστούν. «Έχουμε αποδείξει ότι θέτουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Τα σημερινά δεδομένα, καθιστούν την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, ρεαλιστική, αν όχι και συντηρητική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ