Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρησεις - Ξεκινά το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων

Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρησεις - Ξεκινά το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων

Οι όροι και οι δικαιούχοι

Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούν να λαμβάνουν από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό μέσα από το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.

Σχετική απόφαση ένταξης υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ενώ είχε προηγηθεί η επιχειρησιακή συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, που αναλαμβάνει τη δημιουργία και τη διαχείριση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, στο πλαίσιο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ)».

Οι δικαιούχοι

Αναλυτικότερα, στόχος είναι να στηριχθούν επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, αποκτώντας μια μικρή ρευστότητα προκειμένου να έχουν κεφάλαια κίνησης ή την απαιτούμενη ρευστότητα για να υλοποιήσουν ένα μικρό επενδυτικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, ένα από τα «αγκάθια» για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και γενικότερα η ρευστότητα. Στόχος του Ταμείου Μικροπιστώσεων είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της χορήγησης δανείων επιμερισμένου ρίσκου, δηλαδή δανείων μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, για μικρά επενδυτικά σχέδια και κεφάλαιο κίνησης σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν.

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και εκτιμώμενο χαρτοφυλάκιο στην αγορά 83,3 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, τα κεφάλαια του οποίου θα διαθέσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα πιστωτικά ιδρύματα που θα δηλώσουν ενδιαφέρον, έχει ως στόχο την ανάπτυξη και τη στήριξη της γενικής επιχειρηματικότητας, με τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν να ξεπερνούν τα 59 εκατ. ευρώ, καθώς και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με κονδύλια πάνω από 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα δάνεια είναι δυνατόν να χορηγηθούν και μέσω των εξωτραπεζικών ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, όπως αυτά ορίζονται.

Η διαδικασία

Τα δάνεια θα χρηματοδοτούνται κατά 60% όσον αφορά το υποπρόγραμμα «Γενική επιχειρηματικότητα» και κατά 75% όσον αφορά το υποπρόγραμμα «Γυναικεία επιχειρηματικότητα» από τους πόρους του Ταμείου άτοκα και κατά 40% και 25% αντίστοιχα από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό έναντι επιτοκίου που θα καθοριστεί. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος καλύπτεται και το κόστος mentoring (συμβουλευτικές συνεδρίες) έως του ποσού των 900 ευρώ ανά δικαιούχο.

Αναλυτικότερα, το υποπρόγραμμα «Γενική επιχειρηματικότητα» στοχεύει σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους. Για τις επιχειρήσεις ή τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα δανειοδοτηθούν θα υπάρχει η δυνατότητα το 60% του δανείου που θα λάβουν να είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 40% θα έχει επιτόκιο που θα καθοριστεί από τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι όσες έχουν προσωπικό ίσο ή μικρότερο από 10 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μικρότερο ή ίσο των 700.000 ευρώ. Το υποπρόγραμμα «Γυναικεία επιχειρηματικότητα» αφορά επιχειρήσεις στις οποίες ο μέτοχος ποσοστού άνω του 50% είναι γυναίκα και η διαχείριση εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα, με την άτοκη χρηματοδότηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων να ανέρχεται σε 75% και το υπόλοιπο 25% να παρέχεται από την τράπεζα. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι γυναίκα. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις για να λάβουν δάνεια οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνονται στις τράπεζες και εκτιμάται ότι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι σε ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» στο παρελθόν τα κεφάλαια διατέθηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για την περαιτέρω κάλυψη του επενδυτικού κενού και τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με έμφαση στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και σχήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το γεγονός ότι η παρέμβαση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απάντηση στο ερώτημα που και προς όφελος ποιων κατευθύνονται τα κονδύλια από τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε. Επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, για μια ανθεκτική και δυναμική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, για τη βελτίωση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς με το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων διευρύνουμε ουσιαστικά και στοχευμένα τον αριθμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποκτούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Το νέο Ταμείο που παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στηρίζει -με αυξημένη επιδότηση- τη χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ειδικά σε περιπτώσεις εταιρικών σχημάτων όπου μέτοχος/εταίρος ποσοστού (άνω του 50%) είναι γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Υπογραμμίζεται επιπλέον η καθοριστικής σημασίας πρόβλεψη χρηματοδότησης για συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης (mentoring) έως 900 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ