"Σιγή ασυρμάτου" από την Standard and Poor’s – Κρατά την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετικό outlook

"Σιγή ασυρμάτου" από την Standard and Poor’s – Κρατά την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετικό outlook

Αμετάβλητη η βαθμολογία του αμερικανικού οίκου, αλλά δίχως νέα έκθεση

Τελικά δεν έκρυβε κάποια… ευχάριστη έκπληξη ο«χρησμός» της Standard and Poor’s, καθώς ο αμερικανικός οίκος διατήρησε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «ΒΒΒ-» με θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η αναβάθμιση θα έρθει πιθανότατα την άνοιξη του 2025.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο οίκος δεν εξέδωσε συνοδευτική έκθεση, στην οποία να αιτιολογεί το σκεπτικό της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία τοποθετώντας την στις τάξεις των κρατών με επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου του 2023, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-» για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS.

Στην τελευταία του αξιολόγηση, τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά αναβαθμίζοντας το outlook της ελληνικής οικονομίας από «σταθερό» σε «θετικό», θέτοντας έτσι το ελληνικό αξιόχρεο σε τροχιά νέου upgrade για τους επόμενους 24 μήνες,

Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με τον οίκο να αναβαθμίζει το outlook σε θετικό στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια επιπλέον αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ