Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ - Κοινός δανεισμός και γενναίο σχέδιο Μάρσαλ για την αναγέννηση

Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ - Κοινός δανεισμός και γενναίο σχέδιο Μάρσαλ για την αναγέννηση

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας τους στόχους της Ένωσης

Δαπάνες που ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το σχέδιο Μάρσαλ που ανασυγκρότησε την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτιμά ότι χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία για να αναγεννηθεί και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο Μάριο Ντράγκι στην πολυαναμενόμενη έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο εισαγωγικό τμήμα της 400 σελίδων έκθεσης ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και πρωθυπουργός της Ιταλίας τονίζει ότι το μπλοκ χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 750-800 δισ. ετησίως,ήτοι έως και 5% του ΑΕΠ για να μεταμορφωθεί η οικονομία του.

Για να καλυφθούν οι δαπάνες αυτές η Ευρώπη θα πρέπει να εκδίδει σε τακτές εκδόσεις κοινά ομόλογα.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μερίδα του λέοντος αυτής της επένδυσης χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα», έγραψε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βασικά ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η πρωτοποριακή καινοτομία». Επανέλαβε εκκλήσεις για ένα κοινό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ για την υποστήριξη «ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών», όπως η κοινή ενεργειακή υποδομή και οι κοινές αμυντικές προμήθειες, καθώς και νέες εισφορές σε επίπεδο ΕΕ για τη χρηματοδότηση πιο αποτελεσματικών δαπανών μέσω του κοινού προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ντράγκι πριν από ένα χρόνο να συντάξει την έκθεση για το πώς η ΕΕ θα διατηρήσει την πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία της ανταγωνιστική σε μια εποχή αυξημένων παγκόσμιων τριβών.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, ανέφερε η έκθεση του Ντράγκι, αλλά η αποτελεσματικότητά τους περιοριζόται από την έλλειψη συντονισμού.

Τα διαφορετικά επίπεδα επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών διαταράσσουν την ενιαία αγορά, ο κατακερματισμός περιορίζει την κλίμακα που απαιτείται για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πολύπλοκη και αργή.

«Θα απαιτηθεί να επικεντρωθεί εκ νέου το έργο της ΕΕ στα πιο επείγοντα ζητήματα, να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των πολιτικών πίσω από κοινούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες διακυβέρνησης με νέο τρόπο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που θέλουν να κινηθούν ταχύτερα να το πράξουν», αναφέρεται στην έκθεση.

Προέτρεψε το μπλοκ να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες του, να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του και να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων πρώτων υλών, χαρακτηρίζοντας το έργο «υπαρξιακή πρόκληση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολύ πιο συντονισμένη βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν θέλει να συμβαδίσει οικονομικά με τους ανταγωνιστές της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, δήλωσε.

Προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν «επίμονα πιο αργή» από ό,τι στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του μπλοκ να ψηφιοποιήσει και να απελευθερώσει την οικονομία τόσο γρήγορα ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές του στα ανατολικά και δυτικά. «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, αμέσως, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος ευθύνης για το κλίμα και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε στην έκθεση. «Θα πρέπει να περιορίσουμε κάποιες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας».

Ενέργεια, κεφαλαιαγορές και τηλεπικοινωνίες

Η έκθεση έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων αντιπάλων του μπλοκ, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών βιομηχανιών της να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια πιο ευκίνητη στάση ασφαλείας.

Η ΕΕ έχει επίσης αποτύχει μέχρι στιγμής να προωθήσει έναν οδικό χάρτη για να μειώσει τα εμπόδια στις κεφαλαιαγορές της για να κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ πέρα ​​από τα σύνορά της που απαιτούνται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών για την επίτευξη των φιλόδοξων πράσινων στόχων της ή για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς πρωταθλητές τεχνολογίας.

Σημαντική είναι η έκκληση του Ντράγκι για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η οποία, όπως είπε, «απαιτείται για να προσφέρει υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων στη συνδεσιμότητα». Πρότεινε επίσης μια προσαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ έτσι ώστε «να μην γίνει εμπόδιο» στους βιομηχανικούς στόχους του μπλοκ. Συγκεκριμένα, ζήτησε νέες αξιολογήσεις σε τεχνολογικές συμφωνίες που θα εξετάσουν πώς ορισμένες συμφωνίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καινοτομία στην Ευρώπη, καθώς και περαιτέρω χαλάρωση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της ΕΕ για κρατική βοήθεια σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ