Eurostat: Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο

Eurostat: Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο

Δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδα

Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, βάζοντας νέα εμπόδια στην πορεία που χαράσσει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.

H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην εν λόγω περίοδο (μειώθηκε 0,1%), παρότι θεωρητικά τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης πήραν ανάσα μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την άνοδο των μισθών και χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η ΕΚΤ, όπου αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, μετά από μία πρώτη χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο. Η χαμηλή ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ φαίνεται να προκαλεί όλο και περισσότερο προβληματισμό, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η νομισματική πολιτική δεν θα έπρεπε να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για παρατεταμένο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ένα από τα τρωτά σημεία του μπλοκ αυτή τη στιγμή είναι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου σημειώθηκε συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω παρατεταμένων προβλημάτων στον τομέα της μεταποίησης.

Χαμήλωσε ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – Υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα το β΄τρίμηνο-1

Δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία κατέγραψε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε τριμηνιαίο επίπεδο. Ειδικότερα, με ανάπτυξη 1,1% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η Ελλάδα βρέθηκε μόνο πίσω από την Πολωνία (1,5%) και μπροστά από την Ολλανδία (1%). Σημειώνεται πως απεναντίας, μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση εμφάνισαν η Ιρλανδία (-1%), η Λετονία (-0,9%) και η Αυστρία (-0,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ