ΕΛΣΤΑΤ: Δυναμική ανάπτυξη 2,3% στο β΄ τρίμηνο - «Τροφοδότες» οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

ΕΛΣΤΑΤ: Δυναμική ανάπτυξη 2,3% στο β΄ τρίμηνο - «Τροφοδότες» οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

Χατζηδάκης: Το β΄ τρίμηνο του 2024, είχαμε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ

Αύξηση 2,3% εμφάνισε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%. Σε ετήσια βάση, η κατανάλωση εμφάνισε αύξηση 0,9% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,9%.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β’  τρίμηνο-1

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023.

Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Χαμήλωσε ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, βάζοντας νέα εμπόδια στην πορεία που χαράσσει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.

H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην εν λόγω περίοδο (μειώθηκε 0,1%), παρότι θεωρητικά τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης πήραν ανάσα μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την άνοδο των μισθών και χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Χατζηδάκης: Το β΄ τρίμηνο του 2024, είχαμε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ

Τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είχε τον δεύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2024, σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στο Facebook.

Παραθέτοντας τον πίνακα της Eurostat, ο κ. Χατζηδάκης έγραψε: «Το 2ο τρίμηνο είχαμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση!». Στην ίδια ανάρτηση άφησε και αιχμές, προσθέτοντας με νόημα: «Φαντάζομαι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού…».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρώτη σε ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2024 ήρθε η Πολωνία, δεύτερη η Ελλάδα και τρίτη η Ολλανδία.

Σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2024 αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 2,3%, ενώ κατέγραψε αύξηση 1,1% καταγράφηκε σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση β΄ τριμήνου με α΄ τρίμηνο τρέχοντος έτους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ