ΙΟΒΕ: Χαμηλότερα το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο λόγω βιομηχανίας και λιανεμπορίου

ΙΟΒΕ: Χαμηλότερα το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο λόγω βιομηχανίας και λιανεμπορίου

Το ΙΟΒΕ κατέγραψε επίσης εξασθένιση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Εξασθένιση του οικονομικού κλίματος, λόγω της μείωσης σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, με μικρή βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,6 μονάδες, έναντι 111 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 109,2 μονάδων ένα έτος πριν. Καταγράφεται εξασθένιση του κλίματος λόγω της υποχώρησης σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές να ενισχύονται.

ΙΟΒΕ: Χαμηλότερα το οικονομικό κλίμα λόγω βιομηχανίας και λιανεμπορίου-1

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -42,7 μονάδες (από -43,8 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-31,0 μονάδες).

Το ΙΟΒΕ κατέγραψε επίσης εξασθένιση των προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 108,3 μονάδες τον Ιούνιο, από 109,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (108,6 μον.).

Ενίσχυση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με άνοδο 6,8% (σε ετήσια βάση) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 2,5% στην Ε.Ε. Βελτίωση καταγράφεται για την εγχώρια μεταποίηση, κατά 4,4%.

Σημειώνεται επίσης άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, 11,2% τον Απρίλιο (y-o-y) και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 3,9 δισ., από 3,1 δισ. ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ