Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025 - Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025 - Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Ο οίκος αναμένει τα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις του

Στο 2,8% διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδας φέτος η Wood, προειδοποιώντας ωστόσο για ισχυρές πιθανότητες υποβάθμισης αργότερα μέσα στο έτος και δηλώνει ότι παρακολουθεί με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών δεδομένου ότι το 2023 οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Επενδύσεις, κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ισχυρός τουρισμός παραμένουν τα "φωτεινά" σημεία της οικονομίας. Η αγορά εργασίας είναι υποτονική, ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί, ενώ οι μισθολογικές συμβάσεις συνεχίζουν να δείχνουν στάσιμα μισθολογικά επίπεδα και όχι αυξήσεις στην πλειοψηφία τους.

Σύμφωνα με τη Wood η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010. Όσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, η Wood το υπολογίζει κοντά στο 3% επί του παρόντος (2,8% ανάπτυξη φέτος, 3% το 2025), υποστηριζόμενο από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022, αν και βέβαια εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερο από αυτό που ήταν το 2009, όπως αναφέρει ο οίκος. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023 και μειώνεται αργά, από το 32,4% το 2015. Το μερίδιο των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 38,1% το α’ τρίμηνο του 24 (σε πραγματικούς όρους) – κινείται υποτονικά τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά από 24% του ΑΕΠ το 2010, όπως επισημαίνει η Wood.

Το 2024, η οικονομία επωφελείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων της ΕΕ, τις ραγδαίες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις εταιρείες., σημειώνει η Wood, αν και κατά την άποψή της παραμένει ένα έτος μετάβασης κατά κάποιο τρόπο.

Πρώτον, τα στοιχεία καταθέσεων δείχνουν ότι οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις είναι ζωηρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι έρευνες των νοικοκυριών αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κέρδη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Επίσης, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας είναι κάπως υποτονική, επισημαίνει η Wood. Η όρεξη για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα του επιχειρηματικού τομέα βελτιώθηκε. Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω σε διατηρήσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, κατά την άποψη του οίκου.

Σε ότι αφορά τον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.

Παράλληλα, η τουριστική περίοδος φαίνεται να είναι ισχυρή: τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από τις αρχές τους έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% έως τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023 και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω καθώς προχωρά το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επανέλθει φέτος. Πέρυσι, οι εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος. Συνολικά, οι δείκτες των ερευνών έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται. Κατά την άποψη της Wood, η πρόβλεψη για 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος που διατηρεί εδώ και μήνες και είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν τη συναίνεσης, έχει αρκετές πιθανότητες να υποβαθμιστεί κατά 0,5% και στο 2,3%. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, επιλέγει να περιμένει, για να παρακολουθήσει τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις της.

Τέλος, η Wood αναφέρεται στο πολιτικό σκηνικό και στις επιπτώσεις από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Οι ευρωεκλογές προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες, δεδομένου ότι οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, δεν απέδωσαν τις προσδοκίες, κερδίζοντας μόλις 28,3%, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που υποδήλωναν υποστήριξη στο 32-34%. Επίσης, τρία ακροδεξιά κόμματα έλαβαν σημαντική υποστήριξη. Αυτά τα αποτελέσματα, κατά την άποψη της Wood, δεν υποδηλώνουν κάποια επικείμενη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο: τα κακά αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία είναι εν μέρει η γνήσια άποψη του εκλογικού σώματος, κατά την άποψή της, καθώς οι μισθολογικές συμβάσεις συνεχίζουν να δείχνουν στάσιμα μισθολογικά επίπεδα για την πλειοψηφία των ολοκληρωμένων οι διαπραγματεύσεων, και εν μέρει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το Σαββατοκύριακο των εκλογών, με αποτέλεσμα τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Wood, η επίδοση της ακροδεξιάς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής είχε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος για πολλά χρόνια – όταν διαλύθηκε, ήταν αναπόφευκτο να προκύψει κάποια άλλη εκπροσώπηση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό αποδοχής της ΝΔ (εκτίμηση ψήφου) έχει αυξηθεί έκτοτε, στο 30,4% στην τελευταία διαθέσιμη δημοσκόπηση, ενώ ο Σύριζα βρίσκεται στο 12,9% , το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%, το ΚΚΕ στο 9,9%και τα ακραία κόμματα είναι σταθερά, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που έφτασε στο 5,7% (από 3,2% στις ευρωκάλπες). Το M25 συγκεντρώνει 3,2% επί του παρόντος, από 2,5% κατά τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ