PMI: Επιβράδυνε απότομα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Σε χαμηλό 6μηνου η μεταποίηση

PMI: Επιβράδυνε απότομα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Σε χαμηλό 6μηνου η μεταποίηση

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 52,6 από 53,2.

πότομα επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους δείκτες PMI της S&P Global, ο κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ δείχνει κάποια σημάδια αποδυνάμωσης, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση πήρε χειρότερη τροπή. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε μία μείωση των επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα και παρά τις προσδοκίες για δύο ακόμη μειώσεις φέτος όπως αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση του Reuters

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,8 αυτόν τον μήνα από το 52,2 του Μαΐου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,5. Ωστόσο, ο Ιούνιος κατέγραψε τον τέταρτο μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 52,6 από 53,2. Η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε άνοδο στο 53,5.

«Τελειώνει η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα πριν ξεκινήσει; Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να διατηρεί όρθια την ευρωζώνη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο συνολικός δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών στο 49,2 από 51,6.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής υπηρεσιών μειώθηκε στο 53,7 από 54,2, τη χαμηλότερη ένδειξη σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

«Η ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη από τα στοιχεία τιμών που σηματοδοτούσαν χαλάρωση της πίεσης στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο HCOB PMI δεν παρέχει «πυρομαχικά» για νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Rubia.

Ο εργοστασιακός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου των 45,6 από 47,3. Οι προσδοκίες στη δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο στο 47,9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ