«Απέρριψε» τα ομόλογα της ΕΕ ο MSCI - Πλήγμα για την προσέλκυση επενδύσεων

«Απέρριψε» τα ομόλογα της ΕΕ ο MSCI - Πλήγμα για την προσέλκυση επενδύσεων

Διχασμένο το μπλοκ

Εκτός δεικτών του MSCI παραμένουν τα ομόλογα που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο οίκος δεν μπορεί… να τα κατατάξει πουθενά. Η απόφαση του οίκου είναι ένα πλήγμα στην προσπάθεια του μπλοκ να προσελκύσει μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών.

Ο φορέας δεικτών είπε ότι θα επανεκτιμήσει την επιλεξιμότητα της ΕΕ το επόμενο έτος. Το μπλοκ αντιμετωπίζεται επί του παρόντος ως «υπερεθνικός» εκδότης, κάτι που η ΕΕ αναφέρει ως βασικό λόγο για τον οποίο το κόστος δανεισμού του είναι υψηλότερο από αυτό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με παρόμοιες αξιολογήσεις.

«Ο MSCI παρατήρησε διχασμό απόψεων εντός της επενδυτικής κοινότητας σχετικά με τη συμπερίληψη ομολόγων της ΕΕ στη σειρά δεικτών των κρατικών ομολόγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο MSCI δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την υιοθέτηση ομολόγων της ΕΕ από την αγορά εντός της αγοράς των κρατικών ομολόγων και σκοπεύει να επαναξιολογήσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2025», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Διχασμένο το μπλοκ

Η επαναταξινόμηση της ΕΕ σε κυρίαρχο κράτος είναι μια ακανθώδης έννοια, με το μπλοκ να είναι πολιτικά διχασμένο σε πολλά παραδοσιακά χαρακτηριστικά κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της κοινής έκδοσης χρέους. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές έχουν υποστηρίξει δημόσια τη συμπερίληψη των τίτλων της ΕΕ σε κρατικούς δείκτες.

Τα νέα «είναι αρκετά απογοητευτικά μετά από τόσες εικασίες», σχολίασε ο Pooja Kumra, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής επιτοκίων στην TD. «Αυτό σημαίνει σίγουρα πιο απότομες καμπύλες στους τίτλους της ΕΕ – με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υποφέρουν περισσότερο».

Μια έρευνα της ΕΕ σε επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη των δεικτών ήταν «το πιο σημαντικό βήμα που απομένει προκειμένου τα Ομόλογα της ΕΕ να διαπραγματεύονται και να έχουν παρόμοια τιμή με τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα».

Ο MSCI δεν ήταν ο πρώτος πάροχος δεικτών που έκανε επίσημα νέα ταξινόμηση. Η Intercontinental Exchange ξεκίνησε τη δική της διαβούλευση τον Απρίλιο, με την απόφασή της να αναμένεται να ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Η Bloomberg LP, η μητρική εταιρεία του Bloomberg News, προσφέρει επίσης προϊόντα δεικτών για διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μέσω της Bloomberg Index Services.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ