Θύμα των ευρωεκλογών τα κρατικά ομόλογα - Σε υψηλά μηνών οι αποδόσεις γαλλικών και ιταλικών

Θύμα των ευρωεκλογών τα κρατικά ομόλογα - Σε υψηλά μηνών οι αποδόσεις γαλλικών και ιταλικών

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα κρατήσει ξανά τα επιτόκια αμετάβλητα,

Σε υψηλά μηνών εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των γαλλικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά την άνοδο της ακροδεξιάς και την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.

Η πολιτική μετατόπιση ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυξάνοντας το premium που αποζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν ομόλογα των πιο υπερχρεωμένων χωρών.

Τα swap Ιταλίας και Γαλλίας αυξήθηκαν επίσης σε υψηλά πολλών εβδομάδων. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η τρέχουσα αύξηση της αστάθειας θα είναι βραχύβια καθώς τα κεντρώα, τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλιστικά κόμματα συνεχίζουν να διατηρούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Οι Ευρωεκλογές προκάλεσαν την αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά, αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη μπορεί να είναι η σοβαρή αποδυνάμωση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας», ανέφερε η Citi σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ανοίξουν το περιθώριο για ανάδειξη του Mario Draghi ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μεγάλη ευθύνη την στοχοθεσία.

Οι εκλογές έπληξαν τους ηγέτες τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν στην Ευρωβουλή.

Τα αποτελέσματα αυξάνουν επίσης την αβεβαιότητα για την επανεκλογή της Ursula von der Leyen στην Κομισιόν.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανώς δύσκολη περίοδο με ρωγμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό σε συστημικά ζητήματα που απαιτούν αυξημένη – όχι μειωμένη – συνεργασία», δήλωσε η Dana Malas, στρατηγικός αναλυτής στον όμιλο SEB.

To spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 6 μονάδες στις σε 54 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ήταν τελευταία 11 μονάδες υψηλότερα, στο 3,21%, στο υψηλότερο από τον Νοέμβριο.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε κατά 9 μονάδες στις 140.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, στο 4,056%. Τελευταία κατέγραφε άνοδο 11 μονάδων στο 4,07%.

Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών διευρύνεται στις 107,9 μονάδες, με το αντίστοιχο ισπανικό και το πορτογαλικό να διευρύνονται περίπου 3 μονάδες.

«Όσο η κεντρώα πλειοψηφία ενεργεί ως ενιαίο μπλοκ και οι δεξιές ομάδες παραμένουν ένα μη συνεκτικό μπλοκ, ο αντίκτυπος στην πορεία της πολιτικής θα παραμείνει περιορισμένος», είπε η Marion Muehlberger, ανώτερη οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, το σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον μία μονάδα βάσης στο 2,67%.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα κρατήσει ξανά τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά διαβλέπουν τον κίνδυνο η ανάλυση «dot plot» των πιθανών μελλοντικών αλλαγών πολιτικής από τους αξιωματούχους να υποδηλώνει μόνο μία μείωση επιτοκίων για φέτος.

Τώρα «ποντάρουν» σε μειώσεις 36,5 μονάδων βάσης το 2024 που συνεπάγεται μία μείωση επιτοκίου και πιθανότητα 46% για δεύτερη κίνηση μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ