Eurostat: «Τσίμπησε» στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Απότομο «φρένο» στην Ευρωζώνη

Eurostat: «Τσίμπησε» στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Απότομο «φρένο» στην Ευρωζώνη

Απογοητευτικές οι επιδόσεις για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου στη ζώνη του ευρώ

Σημαντική επιτάχυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρότι στην Ευρωζώνη καταγράφηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κύματος ανατιμήσεων, με τον δείκτη τιμών να πέφτει κάτω του 3%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τη Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +3,9% έναντι +2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο.

Η εν λόγω επίδοση αποτελεί την υψηλότερη από τον Μάιο του 2023 (4,1%), αν και απέχει παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο. Η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο επίκειται τις επόμενες ημέρες.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε σχέση τον Αύγουστο του 2023), ο πληθωριστικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +0,2%.

Απότομο «φρένο» στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 2,9% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 4,3% του Σεπτεμβρίου.

Το 2,9% του Οκτωβρίου αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή πριν τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η αρχική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,2% έναντι 4,5% τον Σεπτέμβριο και 5,3% τον Αύγουστο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 7,5% (8,8% τον Σεπτέμβριο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -11,1% (-4,7% τον Σεπτέμβριο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,6% από 4,7% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 3,5% από 4,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,1%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο -1,1%.

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη του ευρώ, τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό είχαν το Βέλγιο (-1,7%), η Ολλανδία (-1,0%) και η Ιταλία (1,9%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (7,8%), στην Κροατία (6,7%) και στη Σλοβενία (6,6%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3% από 4,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο 4,5% έναντι 5,7% προηγουμένως. Στην Ισπανία, αντίθετα, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 3,5% από 3,3% τον Σεπτέμβριο.

Πτώση για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Από την άλλη πλευρά, η Eurostat ανακοίνωσε και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, με την οικονομία της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 0,1% έναντι των εκτιμήσεων περί μηδενικής μεταβολής.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2022, η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν θετική κατά 0,1% στις χώρες του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2023, η τριμηνιαία μεταβολή ήταν μηδενική, ενώ η ετήσια μεταβολή ήταν θετική κατά 0,4%.

Από τις επιμέρους χώρες, το ΑΕΠ της Γερμανίας εμφάνισε συρρίκνωση 0,1% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,1% και 0,7%, αντίστοιχα. Στην Ισπανία, η αύξηση του ΑΕΠ καθορίστηκε σε 0,3% και σε 1,8%, ενώ στην Ιταλία το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο τόσο σε τριμηνιαία βάση, όσο και σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ