Ακριβαίνει κατά 1,9% η ηλεκτρική ενέργεια στην Πορτογαλία από το 2024

Ακριβαίνει κατά 1,9% η ηλεκτρική ενέργεια στην Πορτογαλία από το 2024

Η άνοδος,  είναι κάτω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος 3,3%

Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας ERSE ενέκρινε αύξηση 1,9% στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια που επηρεάζουν περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έμμεσα τις τιμές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, από τον Ιανουάριο,σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την Τρίτη.

Η άνοδος, την οποία η ERSE δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει καθώς θα υπάρξει διαβούλευση με καταναλωτές, εταιρείες και άλλους ομίλους, είναι κάτω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος 3,3%.

Η ERSE ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει «οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (MIBEL) να είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν το 2023», αλλά σημείωσε αύξηση στα ποσοστά πρόσβασης στο δίκτυο που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές και τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια είχαν αρνητική τιμή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της MIBEL για το 2024 διαπραγματεύονταν τη Δευτέρα στα 121,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), έναντι περίπου 107,8 ευρώ σήμερα.

Η ρυθμιζόμενη αύξηση των τιμών το 2024 βοηθά περίπου 947.000 Πορτογάλους καταναλωτές με συμβάσεις με βάση την τιμή, κυρίως νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, ανέφερε η ERSE.


Αντιπροσωπεύουν το 6,4% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αλλά δεδομένου ότι τα πορτογαλικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να κινούνται ελεύθερα μεταξύ συμβάσεων με ρυθμιζόμενες τιμές και τιμές αγοράς, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τιμές της ERSE.

Οι τιμές που ρυθμίζονται από την ΕΡΣΕ παραμένουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και μπορούν να αναθεωρούνται ανά τρίμηνο σε περιορισμένο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ